Șefii jandarmilor, investigați pentru abuzurile de la protestul din 10 august

de: Andreea Cuzub
21 09. 2018

Investigațiile cu privire la intervenția de la protestele diasporei din 10 august continuă, câțiva șefi fin Jandarmerie fiind trași la răspundere.

Șefi din Jandarmerie și cei care au coordonat intervenția din 10 august sunt puși sub urmărire penală. Astfel, mai mulți reprezentanți ai Jandarmeriei Române, printre care se numără Cătălin Sindile, Sebastian Cucoş și un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne au fost citați pe 21 septembrie la Parchetul instanței supreme.

Aceștia îndeplinesc calitatea de suspecți în dosarul care se ocupă de violențele de la protestul din 10 august și au fost chemați la Parchet pentru a li se prezenta acuzațiile care li se aduc.

Ar fi vorba de acuzații de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, astăzi au fost citați și directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan și Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relația cu prefecții din Ministerul Afacerilor Interne.

Recent, au fost audiați în Comisia pentru drepturile omului ministrul de Interne Carmen Dan și comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv.

La sfârșitul audierilor, Carmen Dan a declarat că lumea trebuie să înțeleagă că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului și le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească cine sunt vinovații.

Cătălin Paraschiv a spus că jandarmii pe care i-a coordonat au încercat să fie „cât mai puțin violenți” și să adopte o tehnică care să țină oamenii departe de clădirea Guvernului fără să fie nevoie să folosească echipamentele din dotare.

La câteva zile după protestele din 10 august, Sebastian Cucoş  a susținut o conferință de presă în care declara că jandarmii și-au făcut datoria și că își merită respectul, fără să facă precizări despre modul în care a fost coordonată intervenția Jandarmeriei.