Secretul unui creier sănătos. Recomandările clare ale doctorului Vlad Ciurea
Astăzi vorbim despre secretul unui creier sănătos. În unele cazuri, uitarea ocazională de a plăti o factură sau de a reaminti un cuvânt, pot fi așteptate la orice vârstă. Dar, când vorbim de creier, poate să apară declinul cognitiv. Genul acesta de afecțiuni nu sunt o parte naturală a îmbătrânirii. Mai ales când vine vorba de creier. Specialiștii au tot felul de recomandări referitoare la cum să avem un creier sănătos. Printre acestea sunt și recomandările clare ale doctorului Vlad Ciurea.
Specialiștii vorbesc despre secretul unui creier sănătos
Creierul uman este unul din marile mistere și astăzi. Deși există tot felul de studii și cercetări, creierul rămâne totuși un mare secret. Specialiștii spun că mintea, ca și corpul fizic, este întotdeauna capabilă să se schimbe în bine sau în rău. Iar gradul și natura acestei schimbări au mai puțin de-a face cu vârsta și mai mult cu acțiunea.
Este binecunoscut faptul că, dacă te antrenezi în mod constant, poți îmbunătăți performanțele corpului tău. De exemplu, cu un program de antrenament corect, puteți îmbunătăți viteza cu care alergi câțiva kiloemtri sau poți crește cantitatea de greutate pe care o ridic.
Cu toate acestea, dacă nu faci exerciții fizice și petreci ore în șezut în fiecare zi, acest lucru va duce la implicații negative asociate asupra sănătății, cum ar fi un risc mai mare de accident vascular cerebral, au arătat studiile.
Ceea ce mulți oameni nu realizează este că, la fel ca și corpul, performanța minții se îmbunătățește cu un antrenament adecvat și consecvent. De asemenea, atunci când nu i se oferă un stimulent suficient, creierul devine mai puțin capabil să atingă niveluri optime și mai susceptibil la declin, spune doctorul Vlad Ciurea.
Care sunt recomandările clare ale doctorului Vlad Ciurea
Specialiști în neuro, printre care și doctorul Vlad Ciurea, vorbesc de lucruri, pe care, în mod normal le facem. Dar, conform medicului, nu întotdeauna cum trebuie. În același timp, medicul face și anumite recomandări. Vorbește despre ce ar trebui să-i dăm creierului pentru a-l meține sănătos și activ.
„Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun, precum mierea.
Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult și mai mult îi place zâmbetul.”, spune medicul Vlad Ciurea.
Medicul mai spune că avem puterea de a ne antrena mintea pentru o acuitate sporită. Astfel putem contribui la protejarea creierului de degenerare în viitor.
Una din recomandările specialistului spune că „Dimineața, trebuie să ne trezim cât mai devreme. Să deschidem geamurile larg și să facem câteva exerciții de inspirație și expirație.”
Când vine vorba de antrenarea creierului, corpul este o parte esențială a formulei. Exercițiul fizic este cel mai important lucru pe care îl poate face oricine pentru a îmbunătăți funcția creierului și rezistența la boli, potrivit lui Vlad Ciurea.
Expresia „folosește-l sau pierde-l” se aplică atât corpului, cât și creierului. Jocurile online pentru creier care implică antrenamentul de viteză ne ajută să vă mențineți mintea ascuțită.
A ne menține creierul ager înseamnă a-l menține activ, și ăsta este secretul unui creier sănătos. În cartea sa, un celebru medic neuro, Sanjay Gupta, face referire la un studiu francez de aproape o jumătate de milion de persoane, care arată că cei care s-au pensionat la 65 de ani au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta demență decât cei care s-au pensionat cu cinci ani mai devreme.