Când cineva vă spune mâncare care este primul lucru care vă vine în minte? Este cunoscut faptul că majoritatea oamenilor ar spune paste, pizza sau orice cu sos de roșii. Sosul roșu de roșii a fost asociat cu bucătăria italiană de ani de zile, dar și cu cea românească. Există totuși un lucru, și anume secretul sosului de roșii perfect, iar majoritatea gospodinelor cu experiență folosesc un ingredient special atunci când fac acest sos celebru.
O aromă excelentă de roșii este legată de echilibrul dintre aciditate și dulceață. Prea mult din oricare dintre ele vă poate lăsa cu un sos care are un gust unidimensional.
Multe surse recomandă adăugarea unui vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu la un sos care este prea acru, ceea ce ridică pH-ul și îl face mai puțin acid.
Alte gospodine preferă să adăuge un pic de zahăr. Acesta nu poate neutraliza aciditatea în același mod în care o poate face bicarbonatul de sodiu, dar zahărul ne schimbă percepția altor gusturi.
Majoritatea gospodinelor, care prepară, de la paste și până la ciorbe și tocănițe, folosesc sosul de roșii. Pentru a scăpa de aciditate, secretul sosului de roșii perfect stă, așa cum spuneam, în adăugarea de bicarbonat de sodiu.
Pentru a determina care metodă este mai eficientă, zahărul sau bicarbonatul de sodiu, faceți un sos de roșii și împărțiți-l în mostre de 3 căni. Ulterior, adăugați în unele dintre ele fie zahăr, fie bicarbonat de sodiu.
Apoi gustați din fiecare în parte. Proba îmbogățită cu doar ¼ linguriță de zahăr va avea un gust echilibrat și o aromă mai intensă de roșii. Veți constata însă că, proba cu o cantitate egală de bicarbonat de sodiu, va fi ceva mai plată și doar dulce.
Un alt sfat ar fi să încercați să reduceți cantitatea de bicarbonat de sodiu la 1/8 linguriță. Veți obsereva că acest sos va fi mai apropiat de versiunea ajustată cu zahăr.
În rețeta preferată de sos sau supă, pentru fiecare 2-3 căni de roșii zdrobite, sos de roșii sau roșii strecurate, adăugați 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu. Amestecați bine, bicarbonatul de sodiu va face ca sosul să facă spumă. Continuați să amestecați până când spuma se liniștește.
După cum am mai scris, bicarbonatul de sodiu, pe cât de ieftin, pe-atât de eficient poate fi în unele cazuri. Deși, încazul susoului de roșii, s-ar putea să nu vă aducă satisfacții, nu îl excludeți din rețete. totuși ajută, așa că este bine să-l încercați.