Secretul sarmalelor tari. Doar gospodinele experimentate știu trucul pe care trebuie să-l facă
Cum poți să faci cele mai bune sarmale? Majoritatea românilor poftesc la aceste preparat tradițional de obicei, nu numai în perioada sărbătorilor. Ai mai jos câtea secrete ale celor mai pricepute gospodine pentru o cină perfectă ce aduce aminte de copilărie. Ce trebuie să faci ca sarmalele tale să aibă un gust delicios și să rămână tari, fără să se se desprindă de frunza de viță sau de varză murată?
Rețetă de sarmale: secretele gospodinelor pentru un preparat perfect
Sarmalele sunt adorate de cei mai mulți români și se prepară și în alte țări, cu diferite ingrediente în plus sau în minus. Acestea nu lipsesc de pe nicio masă de sărbătoare și mulți oameni le cer la un prânz copios sau la cină și în afara perioadelor festive.
Ca orice fel de mâncare, acestea au și ele secretele lor, iar doar gospodinele adevărate le cunosc. Unul dintre ele este să alegi carnea grasă (25-30% grăsime) și să condimentezi bine totul. Dacă folosești carnea de curcan, care este slabă, vei avea surpriza ca ele să iasă uscate și tari.
Unora le plac tocmai așa, astfel că diferă foarte mult de gusturi. Un alt motiv pentru ca ele să fie tari este înfășuratul. Câteva bucătărese le înfășoară foarte strâns tocmai pentru a nu se desface în timpul fierberii, dar acest lucru nu este neapărat necesar.
De asemenea, ca să ajuți orezul din compoziție să rămână pufos trebuie să adaugi și apă în interior. De exemplu: la un kilogram de carne pune 100 ml de lapte. Nu uita de cimbru și de foile de dafin care dau o aromă incredibilă.
- Ingrediente
1 kg carne tocată de porc
125 g orez
2 cepe
2-3 linguri ulei
sare
piper
foi de dafin
cimbru
varză murată
bulion
o bucată de afumătură
Istoria sarmalelor
În Italia, sarmalele au fost aduse de refugiații din Dalmația în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bulgaria are și ea un astfel de preparat din carne tocată, orez și iaurt. În Rusia, Ucraina și Polonia se numesc„golubtsy” și sunt făcute cu frunze de vară, adică proaspete.
În unele zone ele sunt fierte în borș acru sau direct în sos de roșii. De asemenea, ucrainienii au pus în interior slănină tocată mărunt sau tăiată cubulețe. În Germania, sarmalele se numesc „Kohlrollen”, „Kohlrouladen” sau „Krautwickel” şi sunt preparate tot cu foi de varză.
La începuturi se preparau în majoritatea țărilor din frunze de viță-de-vie, dar mai apoi oamenii au putut depozita varza murată și a devenit mai ușor disponibilă.