Secretul prof. dr. Vlad Ciurea pentru a se menține în formă la vârsta lui. Ce face zilnic, de la 5:30

de: Ionuț Vieru
27 06. 2022

Multe persoane își încep diminețile cu micul dejun, iar o ceașcă de cafea nu lipsește niciodată. Unii sar peste micul dejun și ajung direct la cafea, însă cât de sănătos este acest lucru? Prof. Dr. Vlad Ciurea ne împărtășește secretul unei dimineți perfecte.

Câte cafele putem consuma zilnic?

Prof. Dr. Vlad Ciurea spune că nu consumă mai mult de două cafele în fiecare zi. Totodată, foarte important pentru o viață sănătoasă este să nu „funcționăm sub furie sau sub stres”, lucru care ne poate afecta emoțional.

„Dacă cineva îți aruncă o vorbă urâtă, zâmbește și mergi mai departe. Să încercăm să ne detașăm și să facem tot posibilul pentru ca acest creier dat de Dumnezeu, această bijuterie, să funcționeze. Nu poate funcționa, însă, sub furie, stres, scandal, claxoane. Nu poate de la natură”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea în cadrul unui interviu acordat DCNews.

De asemenea, profesorul spune că încearcă pe cât posibil să nu exagereze cu consumul de cafeină. Are un program foarte bine structurat pe care îl respectă zilnic, întrucât disciplina este foarte importantă pentru el.

„În general, la ora 22.00 sunt în pat și citesc. Recomand ca lucrurile să înceapă de dimineață bine.

Eu fac tot posibilul să mă trezesc la 5.30, pentru a avea timp să le fac pe toate. Să iau și micul-dejun. Și să nu mă stresez că am uitat câte ceva”, a subliniat Vlad Ciurea. „Două cafele, una dimineața. Nu exagerez”, a spus medicul neurochirurg.

Care este cea mai bună apă pentru organism

Zahărul este cel mai mare dușman al nostru, iar apele cu aromă ar trebui evitate. În schimb, cea mai bună apă pentru organismul nostru este cea alcalină, spune prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Mai mult de atât, ceaiurile și cafelele sunt excelente pentru creiere, dar nu în exces.

”Creierul are un avantaj pe care noi nu îl luăm în considerație. Trebuie să îi dăm apă, el înghite foarte multă apă, de aceea eu pledez să se bea 2 litri de apă pe zi, nu atât pentru burtă, ci pentru creier pentru că apa se duce în creier și trebuie să avem oxigenul necesar.

78% din creier stă în apă, deci el plutește mai mult sau mai puțin și atunci trebuie să îi dau continuu apă. Ceaiul verde este dovedit minunat pentru creier, se simte foarte bine. Și cafeaua la fel! Cafeaua face bine! Dar nu trebuie exces! Voltaire consuma 40 de cafele pe zi. Balzac avea carafa de cafea fierbinte peste noapte. Dumas la fel.

Beți apă, cât se poate de multă! 2 litri este puțin, poate și mai mult. Eu pledez pentru apă alcalină care să schimbe PH-ul, beți ceai verde și orice alt ceai, în general. Și cafea, dar eu pledez pentru dimineața, pentru că altfel nu mai dormi”, a mai spus Prof. Univ. dr. Vlad Ciurea.

Un alt aliment foarte benefic pentru creier este ciocolată, însă cât mai amăruie și cu un conținut cât mai scăzut de zahăr, a mai adăugat specialistul.