Secretul pentru saramura care se pune la varza murată. Cu cât timp înainte trebuie preparată

de: Ștefan R. Apostol
17 11. 2021

Tradiția murăturilor a început cu aproape 4.000 de ani în urmă. Cleopatra susținea că murăturile făceau parte din secretul frumuseții sale. Iulius Cezar chiar le dădea murături soldaților săi pentru a le da putere. În zilele noastre, murăturile fac parte din identitatea noastră. Printre murăturile pentru iarnă, gospodinele includ și varza murată, folosind saramura.

Murarea legumelor, o tradiție în bucătăria românească

Murarea este procesul de conservare a alimentelor prin fermentație anaerobă în saramură sau oțet și poate păstra alimentele perisabile timp de luni de zile. Murarea  se realizează cel mai adesea prin punerea în conservă a produselor într-o saramură cu oțet, cel mai adesea folosind metoda de conservare în baie de apă, sau prin fermentație, folosind echipamente de fermentare.

Murarea prin fermentație naturală, sau saramura

Pentru alimentele cu un conținut ridicat de apă, murarea poate fi realizată prin simpla sărare a produselor pentru a extrage apa și a crea saramura. Această metodă este obișnuită pentru prepararea unor alimente precum varza murată și este denumită fermentare naturală.

S-a dovedit că murăturile fermentate conțin probiotice sănătoase și alte bacterii vii benefice care nu există în murăturile în saramură de oțet. Prepararea murăturilor prin fermentație naturală necesită un fel de recipient de fermentare, cum ar fi un vas de murături.

Murăturile fermentate sunt considerate un tip de „murături”, în timp ce murăturile în oțet și saramură nu sunt considerate „fermentate”. De exemplu, varză murată este considerată „murată”,  cu toate acestea, vechile și obișnuitele măraruri în saramură de oțet nu sunt considerate „fermentate”.

Care este secretul pentru saramura folosită la varza murată

Peste varza din butoi se toarnă saramura preparată cu cel puţin 24 de ore înainte, spun gospodinele. Ulterior se completează până aproape de gura butoiului. După 2-3 ore se completează din nou, pe măsură ce saramura pătrunde între frunzele de varză. Se pune capacul butoiului dar nu ermetic, astfel încât, gazele rezultate în urma procesului de fermentaţie să poată fi evacuate. Butoiul de varză va fi amplasat într-un loc întunecos.

Când preparăm saramura punem 25 g de sare per 1 litru de apă. Aceasta este formula pe care gospodinele, în general, o folosesc când pun varza la murat. Oricum, daca cumva va fi prea sărată, poate fi oricând desărată în apa rece, înainte de utilizare.

Butoiul trebuie să aibă gura largă ca să încapă toate verzele. Dacă nu aveți acasă un astfel de butoi, îl puteți cumpăra de la piață, acesta costând 26 de lei, dacă vreți un butoi de 30 de litri cu capac cu filet. Un alt secret care vă ajută să păstrați varza murată tare, atunci când preparați saramura, este să adăugați hrean. Acesta în combinație cu saramura și procesul de fermentare menține varza murată tare.