Verdețurile sunt un adevărat deliciu și sunt bune pentru sănătate, însă dacă nu le consumi în ziua în care le-ai cumpărat, acestea se vor ofili destul de repede. Iată ce trucuri trebuie să știi ca să le menții fragede mai multe zile.
Astfel, cea mai bună soluție de a păstra verdețurile proaspete mai mult timp este frigiderul. Astfel că salata, spanacul sau ceapa verde se țin învelite în șervețele de hârtie, dar și în pungi pentru alimente în cutiile pentru legume. De asemenea, pătrunjelul și mărarul se pot ține într-un pahar cu apă tot în frigider.
Dacă salata verde sau ceapa sunt puțin ofilite, însă nu mai arată deloc apetisant pentru o salată proaspătă, să le pui într-un recipient cu apă rece și zeamă de lămâie.
Frunzele o să se hidrateze, iar lămâia o să le facă să arate mult mai proaspete. După numai o oră, salata o să fie iar fragedă.
De asemenea, la fel ca acidul din zeama de lămâie, acidul din oțet ajută la revitalizarea verdețurilor ofilite. Dacă salata verde nu mai este fragedă, se pune în boluri cu apă rece și o linguriță rasă de oțet. Este suficient ca să se revitalizeze frunzele ofilite în aproximativ o oră.
Mai mult, ridichile ofilite se spală bine, se curăță și se taie felii subțiri, după cum le tai pentru salată. Ele se pun apoi într-un bol și se presară puțină sare și se pune deasupra gheața zdrobită. De menționat este că temperatura rece și sarea ajută ridichile să se rehidrateze și să recapete textura crocantă și delicioasă.
Salata verde reprezintă o sursa importanta de Zeaxantină (1730 mcg /100). Salata verde are și un conținut foarte scăzut de calorii, adică numai 15 kcal la 100 gr de frunze proaspete.
Mai mult, salata verde este și o sursă importanta de vitamina A și furnizează 247% din necesarul zilnic din aceasta vitamina.
De menționat este că frunzele de salată găzduiesc și numeroși fito-nutrienți necesari pentru a avea un metabolism sănătos. Astfel că frunzele proaspete de salată sunt o sursă excelentă de vitamina A și de caroteni, însă mai mulți beta-caroteni.
Numai 100 g de salata verde, crudă, proaspată oferă 247% din necesarul zilnic de vitamina A, si 4443 mcg de beta-caroten. Acești compuși au proprietăți antioxidante. Folosind trucurile de mai sus poți păstra salata ta fragedă și gustoasă pentru mai mult timp. Este valabil și pentru alte tipuri de verdețuri.