Secretul pentru prepararea pitelor grecești. Doar așa ies exact ca în restaurantele din Grecia

de: Emanuela Pană
23 11. 2021

Mulți dintre noi asociază pietele grecești cu vacanțele petrecute în Grecia, cu mâncărurile gustoase ale elenilor, printre care gyros sau souvlaki. Avantajul acestor lipii rotunde, cu o consistență moale, un miros ademenitor și un gust plăcut pentru papile, este faptul că sunt ușor de făcut în casă, din ingrediente deloc sofisticate, la îndemâna oricui. Care este secretul pentru prepararea celor mai bune pite grecești? Descoperă-l în rândurile de mai jos.

Secretul pentru prepararea pitelor grecești

Pita grecească este un preparat simplu, dar extrem de gustos, perfect pentru a fi servit alături de gyros de pui, hummus, tzatziki și chiar pe post de blat pentru o pizza pe fugă. Atât ingredientele, cât și modul de preparare sunt sunt simple, astfel că pilete grecești pot fi realizate fără prea mare efort chiar și de persoanele cu două mâni stângi în bucătărie. În plus, în cazul în care ai făcut mai multe decât poți mânca la o masă sau într-o zi, acestea pot fi congelate și dezghețate înainte de servire, fără nicio problemă.

Pitele grecești sunt moi și pufoase la interior, dar crocante la exterior, putând înlocui cu succes pâinea la micul dejun. Sunt simple, necostisitoare, dar extrem de gustoase. Tăiate pe jumătate, ele pot fi umplute cu diverse alte preparate din frigider, de la hummus, legume, tzatziki, sosuri și până la friptura rămasă de la prânzul de ieri.

După cum aminteam și mai sus, majoritatea rețetelor grecești au parfum de vacanță, fiind pline de gust și arome, trimițându-te (măcar) cu gândul la soare și mare. Pita grecească se numără și ea printre aceste rețete, fiind aproape imposibil să nu îți placă. Are un gust foarte asemănător cu cel al turtelor pe care le savuram în copilărie și care ne trezesc atât de multe amintiri.

Pita grecească este o lipie plată, necrescută, care poate fi prăjită în tigaie, asemenea unei clătite, sau poate fi coaptă pe plita încinsă, la fel cum bucătăresele obișnuiesc să facă lipiile și turtele noastre țărănești. Ambele variante sunt cât se poate de gustoase.

Citește și: Plaje grecești pe care trebuie să le vizitezi vara asta. Mulți români merg acolo

Doar așa ies exact ca în restaurantele din Grecia

Pentru cei care vor să pregătească acasă gyros sau souvlaki, salate și aperitive (mezze), pita grecească reprezintă o alegere pe cinste. Aluatul este unul clasic, asemănător celui de pizza.

Cum faci cele mai bune pite grecești. Care este secretul

Ingrediente:

  • 500 g făină de grâu de tip 650, plus încă 4 – 5 linguri, pentru pudrat blatul de lucru și întins pitele;
  • 1 linguriță rasă de sare de mare;
  • 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată;
  • 1 linguriță de zahăr tos;
  • 300 ml de apă călduță;
  • 3 linguri de ulei de măsline, plus încă puțin pentru uns pitele;
  • oregano uscat, pentru asezonat pita.

Mod de preparare:

  1. Într-un lighean, se cerne făina, iar mai apoi se adaugă sarea și se amestecă ușor.
  2. Drojdia și zahărul se omogenizează într-un bol, până ce prima devine lichidă. Dacă folosești drojdie uscată, pune-o la înmuiat 4-5 minute în apă călduță.
  3. În mijlocul vasului cu făină se adaugă drojdia înmuiată, uleiul de măsline și apa calduță, urmând a omogeniza toate ingredientele cu ajutorul unei furculițe. Secretul constă în aluat, care nu trebuie să fie nici prea tare, dar nici foarte moale.
  4. Aluatul format se pune pe masa de lucru tapetată cu 2 linguri de făină și se frământă cu podul palmelor, aducându-l de la margine spre mijloc, timp de 7-8 minute.
  5. Spre final, se ung bine mâinile cu ulei de măsline și se formează o sferă din aluat. Ar trebui să obții un aluat neted, elastic și moale.
  6. Se presară aluatul obținut cu puțină făină, atât deasupra, cât și sub.
  7. Se acoperă cu o folie de plastic alimentară sau un șervet umed și se lasă la dospit până își dublează volumul. Ca să iasă cum trebuie, aluatul trebuie să stea la loc călduț și ferit de curenți de aer rece aproximativ 1 oră și 30 de minute.
  8. Când coca e gata, se mai frământă câteva secunde, după care se împarte în 6 părți egale și se modelează fiecare bucată în formă rotundă.
  9. Se pune făină pe blatul de lucru, iar cu ajutorul unui făcăleț se întind pe rând bilele de aluat, obținându-se 6 foi cu diametrul de circa 18-20 cm.
  10. Se scutură foile de aluat de surplusul de făină și se coc într-o tigaie antiaderentă încinsă sau într-un ceaun din fontă cu o suprafață dreaptă.