Secretul pentru cel mai bun must de struguri. Cum trebuie să-l prepari, este atât de simplu

de: Cătălina Burghelea
23 09. 2021

Toamna, nu există băutură mai delicioasă ca mustul. Dulce, parfumată și naturală, această băutură este nelipsită din butoaiele gospodarilor, după ce au cules via. Pentru ca mustul să-ți iasă ca la carte, trebuie să ții cont de anumite reguli. Iată cum se prepară cel mai bun must de struguri.

Cum să faci cel mai bun must de casă

Una dintre cele mai așteptate băuturi din acest sezon este, fără doar și poate, mustul. Făcută din struguri abia culeși, băutura este un puternic fortifiant al sistemului imunitar, datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Un pahar de must este sănătate curată!

Mustul face bine celor care depun efort intelectual intens și este recomandat persoanelor aflate în convalescenţă. Această băutură delicioasă trebuie să respecte anumite reguli tradiționale, dacaă vrei să ai cel mai bun must.

Un must de calitate se obține doar din struguri bine copți, proaspăt culeși din vie, care să nu fie afectați de nicio boală specifică. Pentru prepararea băuturii, poți folosi orice soi de struguri.

Rețetă simplă de preparare

Strugurii abia culeși îi speli bine cu apă, fie într-un coș de nuiele (dacă sunt mulți), fie într-un vas de bucătărie cu sită. După care culege boabele individual, dând la o parte codițele.

Următorul pas constă în zdrobirea boabelor de struguri, fie cu un zdrobitor special, fie cu mâna. Presează bine strugurii cu ajutorul unei prese speciale sau manual, pentru a scoate din ei tot mustul.

Fierbe sucul obținut cu zahăr într-un vasul emailat, timp de o oră. Pe tot parcursul fierberii amestecă încontinuu și îndepărtează spuma de deasupra cu o spatulă. După ce a fiert mustul, lasă să se răcească, apoi toarnă băutura în sticle sterilizate, care se închid ermetic. Este foarte important să respecți această regulă, pentru ca mustul să nu fermenteze. Băutura delicioasă trebuie depozitată într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui.

Must fără fierbre la foc. Cum trebuie să procedezi

Există și varianta mustului obținut fără fierbere la foc. Metoda este mult mai simplă. Tot ce trebuie să faci este să ții strugurii zdrobiti și sucul din ei într-un recipient câteva ore, în funcție de tipul de strugure. Apoi strecori, iar mustul obținut îl torni în recipiente de sticlă. Acestea trebuie lăsate câteva zile în beci, pentru că lichidul tulbure să se limpezească și să se facă depuneri pe fund.

O altă metodă de a încetini fermentarea mustului presupune depozitarea lui la frigider, pentru câteva săptămâni. Pentru o perioadă și mai lungă, băutura acestui sezon trebuie să fie congelată. Totodată, o altă metodă de conservare a sucului este adăugarea unei tablete de aspirină la 1 litru de must.