Secretul pentru cea mai bună piftie. Trucul genial al gospodinelor, ce carne folosesc

de: Ioana Bucur
29 12. 2022

Alături de sarmale și salata de boeuf, este unul dintre preparatele vedetă ale meselor de Crăciun și de Revelion. Dacă îți dorești să obții rezultate ca la carte, nu trebuie decât să ții cont de sfaturile și recomandările din rândurile de mai jos. Află secretul pentru cea mai bună piftie.

Cum faci cea mai bună piftie

Numită și „răcituri” în unele zone ale țării, piftia este nelipsită de pe masa românilor de Crăciun și de Revelion. Este un preparat tradițonal, asociat de mulți cu sezonul rece, fiind pregătit de gospodine și cu ocazia Moșilor de iarnă.

Dacă vrei să îți încânți famila și musafirii cu o piftie delicioasă, va trebui să ții cont de câteva sfaturi și trucuri.

În primul rând, nu uita că timpul de gătire este foarte lung. Piftia se lasă la fiert cel puțin două ore și jumătate, la foc mic, cu mirodeniile și legumele. În cazul în care vrei o piftie care se încheagă repede, dar fără să folosești gelatină, fierbe-o trei sau patru ore sau până când lichidul din vas a scăzut la jumătate.

După ce este spălată cu simț de răspundere, carnea se pune într-un vas cu apă rece. Ca să iasă limpede, pe măsură ce se formează, îndepărtează spuma de deasupra. Pentru un plus de savoare, poți pune radăcinoase în apa în care fierbe carnea. Poți adăuga o rădăcină de țelină, una de pătrunjel, un păstârnac și un morcov întreg în oală.

Ce carne se recomandă

La capitolul condimente, cele mai potrivite sunt sarea și piperul – cantitățile variază, în funcție de preferințe -, însă se pot pune și foi de dafin, ienibahar, dar și câțiva căței de usturoi întregi.

Secretul pentru cea mai bună piftie este carnea folosită. De cele mai multe ori, gospodinele pun carne de porc, însă se poate face și piftie din carne de curcan, dacă îți dorești un preparat mai ușor pentru digestie. În acest caz, un truc folosit de gospodine este acela că bucățile de carne trebuie să aibă și grăsime și să nu lipsească pielea, pentru că aceasta este responsabilă pentru colagen, care face piftia să se închege.

Rețeta tradițională recomandă carne de porc, cu grăsime și piele: urechile, picioarele de porc, șoriciul și chiar râtul dau gust și consistență piftiei.