Secretul oamenilor care par mai tineri s-a aflat. Cum poți să ajungi și tu ca ei, de fapt

de: Cătălina Burghelea
10 08. 2021

Te-ai întrebat vreodată ce secrete ascund persoanele care par mai tinere? Tinzi să crezi că este vorba de factorul ereditar sau alimentație. În realitate, este ceva mai mult. Așa poți să ajungi și tu ca ele.

De foarte multe ori, ni se întâmplă ca unei persoane pe care o întâlnim pentru prima dată să-i dăm ani mai puțini decât are în buletin. Văzut ca un compliment, în spatele lui există și un sâmbure de adevăr. Aceste persoane chiar par mai tinere și creierul ar fi responsabil pentru asta. Cum este posibil.

De ce unele persoane par mai tinere

Potrivit ultimelor cercetări, creierul unei persoane slabe este mai tânăr decât cel al oamenilor supraponderali. Automat, un creier îmbătrânit influențează aspectul fizic, de aici și tendința de a ne înșela cu privire la vârsta unei persoane.

Creierul persoanelor cu multe kilograme în plus arată cu „10 ani mai în vârstă” decât cel al semenilor de aceeași vârstă, dar mai slabe, potrivit descoperirilor făcute de o echipă de cercetători ai Universității Cambridge.

Știm că materia albă, acea parte a creierului care transmite informația, se pierde odată cu înaintarea în vârstă. Însă, cercetătorii britanici au descoperit că pierderea a fost accelerată de greutatea în exces a unei persoane. Astfel, la 50 de ani, creierul se simte de 60 de ani, din cauza surplusului de greutate corporală.

Greutatea, impact major pentru creier

Noile cercetări vin ca o completare a felului în care kilogramele în plus pot afecta creierul uman.

Pentru realizarea acestui studiu, echipa de cercetători de la Cambridge Centre for Ageing and Neuroscience a monitorizat creierul a 473 de persoane. Vârsta lor era curpinsă între 2- și 87 de ani. Specialiștii i-au împărțit în două categorii – „albi” si „supraponderali”. În urma mai multor analize, cercetătorii au putut descoperi diferențe uriașe între volumul materiei albe din creierul persoanelor grase și cel al semenilor slabi.

Astfel, în creierul persoanelor supraponderale s-a găsit mult mai puțină materie albă decât la cei din grupul slabilor. Trebuie precizat faptul că această diferență majoră este evidentă începând de la vârsta de mijloc. Potrivit specialiștilor, acest lucru ar putea însemna că, în timpul acestei perioade, viața creierului uman poate fi extrem de vulnerabilă, de aceea este primordial ca toată lumea să aibă un stil de viață sănătos.

„Obezitatea este atât de complexă. Știm o mulțime despre ceea ce face ea organismului. Dar suntem la începutul înțelegerii în legătură cu ce face ea creierului și a modului în care interacționeaza cu obezitatea”, potrivit echipei de cercetători de la Cambridge Centre for Ageing and Neuroscience.