Secretul moldovencelor pentru cea mai gustoasă piftie de porc. Ingredientul special pe care îl folosesc gospodinele

de: Sabina Anastasia
29 12. 2023

Piftia de porc este una dintre cele mai consumate mâncăruri în perioada sărbătorilor de iarnă. Gospodinele din diverse regiuni ale țării au metode diferite de a prepara acest fel de mâncare. Playtech Știri îți explică în materialul de astăzi cum să faci piftie de porc ca în Moldova.

Ce adaugi în piftie pentru un gust deosebit

De pe masa de Revelion, pregătită cu multă atenție de gospodinele din toată țara, nu lipsește în niciun an piftia de porc. Nu există o rețetă bătută în cuie pentru a găti acest preparat. Gospodinele din regiunea Moldova au diverse secrete pentru a pune pe masă o mâncare pur și simplu delicioasă.

Pentru a oferi un gust savuros preparatului, gospodinele din regiunea Moldova adaugă în zeama de pe foc un ingredient special, anume usturoiul, care are o aromă puternică, înțepătoare. Faptul că este fiert în mâncare este o tehnică de a ameliora considerabil gustul său.

Rezultatul este ca la carte. Aroma și textura piftiei de porc se schimbă în mod semnificativ odată cu adăugarea cățeilor de usturoi în mâncare.

Te-ar putea interesa și: Cât usturoi se pune la piftie. Aşa va avea gustul perfect, tradiţional

Ingrediente necesare pentru piftie de porc

  • 1 picior de porc
  • 1 sfert de cap de porc cu ureche
  • 1 foaie de dafin
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • rădăcină de pătrunjel și păstârnac
  • condimente: sare, piper boabe
  • 2 căpățâni de usturoi

Te-ar putea interesa și: Ce conține, de fapt, piftia de porc. Este favorita românilor, dar medicii evită să vorbească despre asta

Cum să faci piftie de porc ca în Moldova

  1. Se curăță și se spală foarte bine carnea de porc.
  2. Se pune carnea de porc la fiert într-o oală mare, la flacără de intensitate mică.
  3. Se adaugă în apa pentru fiert restul ingredientelor, cu excepția usturoiului.
  4. Se lasă ingredientele la fiert până când carnea se desprinde de pe os.
  5. Se scoate carnea fiartă din oală și se lasă la răcit.
  6. Se adună grăsimea formată la suprafața apei și se aruncă.
  7. Se curăță, se spală și se pisează usturoiul, se adaugă în zeamă și se amestecă ingredientele.
  8. Se taie carne bucăți, în așa fel încât să fie puse porții potrivite în fiecare castron.
  9. Se pot adăuga, opțional, și morcovi în compoziție.
  10. Se trece zeama prin strecurătoare, se pune în castroane și se lasă la răcit.

Piftia de porc este gata. Preparată ca în regiunea Moldova, mâncarea va avea un gust deosebit. Se poate servi doar după ce a stat, timp de câteva ore bune, la frigider sau în condiții de temperatură scăzută. Zeama din oala în care au fiert legumele și carnea trebuie să fie întărită foarte bine. Poftă bună!