Secretul lunii pe care sigur nu îl știai. Misterul a fost dezlegat de cercetători
De-a lungul timpului, Luna a stârnit curiozitatea și interesul atât al oamenilor de știință. cât și a noastră, a tuturor. Mai mult decât atât, omul s-a chinuit să ajungă acolo și să descopere satelitul natural al Pământului. Cu toate acestea însă, încă mai există mistere pe care cercetătorii încearcă să le deslușească, precum: de ce există acele modele bizare pe suparfața Lunii?
Secretul lunii pe care sigur nu îl știai. Misterul a fost dezlegat de cercetători
Modele luminoase și ondulate, denumite și vârtejuri lunare, au fost asociate de-a lungul timpului de către oamenii de știință cu câmpurile magnetice. Doar că, abia acum aceștia au elucidat misterul.
Astfel că, se pare că aceste modele bizare de pe suprafața Lunii au legătură mai degrabă cu tuburile subterane de lavă. Dar ceea ce este ciudat este că la altitudini mai mari, vârtejurile sunt mai puțin pronunțate decât cele de la altitudini mai mici și, în timp ce fiecare vârtej are un câmp magnetic, există câmpuri magnetice pe Lună care nu au vârtejuri.
„Pentru a dezlega ecuația, a trebuit să afle ce fel de caracteristică geologică produce câmpurile magnetice și de ce magnetismul este atât de puternic”, a precizat Sonia Tikoo de la Universitatea New Brunswich.
Al cincilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar
O echipă de cercetători a făcut o descoperire inedită cu ajutorul unei metode de modelare computerizată. Așadar, ei au aflat că pentru a se forma aceste modele pe suprafața Lunii, trebuie că vârtejurile să fie aproape sau deasupra unui obiect magnetic, aflat în apropierea suprafeței lunare, adică în apropierea tuburilor de lavă.
Luna este un corp astronomic care orbitează planeta Pământ. Este singurul său satelit natural permanent și al cincilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, dar și cel mai mare dintre sateliți planetari relativ la dimensiunea planetei pe care o orbitează (obiectul său primar). Menționăm că, după satelitul lui Jupiter, Io, Luna este al doilea cel mai dens satelit dintre cei ale căror densități sunt cunoscute.