Polul Nord magnetic s-a mutat în mod misterios spre Rusia. Toate hărţile vor fi greşite

Planeta noastră își poartă propriul câmp magnetic ca pe un palton de dimensiuni prea mari care pur și simplu nu îi poate cădea confortabil. Toată această „alunecare“ a câmpului magnetic presupune că polul nordic magnetic urmează să se apropie mai mult decât oricând de malurile Siberiei pe parcursul următorului deceniu. Iar cercetătorii au estimat ce presupune această modificare pentru populația globului.

După o analiză de 20 de ani de date…

Deși nu se află nicio teorie a conspirației în spatele realităților geologice, forțele pămâtului responsabile cu aceste modificări au fost întotdeauna un mister pentru om.

Cercetătorii de la Universitatea britanică din Leeds și de la Universitatea Tehnică din Danemarca au analizat date cuprinse în 20 de ani de survolare din sateliți asupra Terrei, și au găsit că s-ar putea ca o „competiție monolitică“ între doi lobi ai unor forțe magnetice diferite din apropierea nucleului planetei să fie în spatele mișcării polului nordic magnetic.

La momentul când poziția precisă a nordului magnetic al planetei noastre a fost localizată pentru prima oară, în 1831, acesta se afla exact în colțul canadian al Oceanului Arctic, pe Peninsula Boothia, din teritoriul Nunavut. Din acel moment, seturi noi de măsurători au înregistrat ușoara deplasare către nord care numără, în medie, 15 kilometri anual.

Avansarea tehnologică permite în prezent cercetărilor să mențină o observație atentă asupra locației polului magnetic cu o precizie fără precedent. Înainte de anii 1970, poziția polului nord magnetic era asemenea unui „bețiv care se împleticește“. De atunci, acesta a înaintat în linie dreaptă, acumulând viteză.

Viteza este în creștere, sistemele de navigație dau cu eroare

Începând cu anii 1990, viteza mișcării sale s-a cvadruplat, ajungând deci la valoarea curentă de 50-60 de kilometri pe an. Către sfârșitul anului 2017, „sprintul“ polului nord magnetic l-a dus la 390 de kilometri de polul nord geografic. Iar viteza cu care se deplasează în prezent pe traiectoria aceasta, în 10 ani ar putea fi oriunde între 390 și 660 de kilometri mai departe, la mică distanță de marginile nordice ale Mării Siberiene Orientale.

Polul nord magnetic, mutare misterioasă spre malurile Siberiei. Foto: sciencealert.com
Polul nord magnetic, mutare misterioasă spre malurile Siberiei. Foto: sciencealert.com

Deplasarea rapidă a polului magnetic provoacă îngrijorare pentru cei care folosesc sisteme de navigație care iau ca reper pentru calcule locația polului respectiv, forțând Centrul Național pentru Date Geofizice al SUA să urmărească îndeaproape actualizările în raport cu Modelul Magnetic Global din anul precedent.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI