07 nov. 2020 | 11:46

Secretul lui Joe Biden s-a aflat. Ce a putut să facă în România și cu cine s-a întâlnit

Politică
Secretul lui Joe Biden s-a aflat. Ce a putut să facă în România și cu cine s-a întâlnit
Recent, în scandalul Hunter Biden, surse vorbeau și de alte întâlniri, mai puțin oficiale cu un controersat om de afaceri din România.

Actualul candidat la Președinția Satelor Unite ale Americii, Joe Biden vizita Roomânia în 2014. La acel moment Traian Băsescu era președintele României, iar premier era Emil Boc. Vizita lui Joe Biden în România mai avea pe agendă întâlniri și cu liderii PSD şi PNL. La acel moment aceștia erau Mircea Geoană, respectiv Crin Antonescu.

Joe Biden în România, cu o agendă plină

Pe agenda de lucru a Vicepreședintelui american, la vremea aceea, Joe Biden în dreptul datei de 21 mai 2014, scria vizită în România. Joe Biden, urma să viziteze Bucureștiul pentru discuții cu liderii români cu privire la situația instabilă din Ucraina, printre altele. Președintele Traian Băsescu declara la un moment dat că l-a invitat pe Biden în România, dar a refuzat să precizeze momentul vizitei.

”România este un aliat de încredere și partener al SUA. Trebuie să consolideze statul de drept și să lupte în continuare împotriva corupției. În România, forțele americane au găsit un aliat devotat al NATO. Nu m-am îndoit niciodată că, pentru o clipă, fiind în curs efortul de a admite România în NATO, partener serios și ferm care ați fost încă din prima zi. După cum a spus președintele Obama, „națiunile NATO nu stau niciodată singure.”, declara atunci Joe Biden.

La ultima sa vizită în România, Joe Biden s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu. A mai avut întâlniri cu Mircea Goană, Emil Boc și Crin Antonescu. Recent, în scandalul Hunter Biden, surse vorbeau și de alte întâlniri, mai puțin oficiale cu un controversat om de afaceri din România.

Joe Biden și legăturile ascunse din România

Trecând peste declarațiile oficiale, în acest moment, peste ocean, este un scandal imens în care numele României și al candidatului Joe Biden apar tot mai des. Totul a plecat de la dezvăluirea conținutului laptopului fiului, Hunter Biden.

Munca juridică a lui Hunter Biden în România ridică noi întrebări cu privire la relațiile sale de peste hotare. Hunter Biden a oferit consiliere juridică unui român acuzat de fraude imobiliare, într-un moment în care tatăl său împingea reformele corupției în țară.

În ultimul an al administrației Obama, un avocat american a călătorit în România pentru a se întâlni cu un om de afaceri acuzat că a orchestrat un acord  corupt. Omul de afaceri era Gabriel „Puiu” Popoviciu, un bogat magnat imobiliar românesc.

Avocatul adus pentru a-l sfătui era Hunter Biden, fiul vicepreședintelui de atunci Joe Biden. Munca lui Hunter Biden pentru Popoviciu în 2016 nu a fost raportată la acea vreme. Implicarea lui Joe Biden în România a fost foarte publică. Vicepreședintele a fost printre vocile principale care au împins guvernul să combată corupția.

Joe Biden, în comparație cu fiul său, Hunter, nu era în 2014, la prima vizită în România. Vicepreședintele american, mai fusese de cel puțin două ori. Prima dată la finele anilor 90, ulterior în 2009.

În iulie, Trump l-a îndemnat pe președintele ucrainean să lanseze o anchetă a lui Joe Biden

Până în 2014, România era până atunci un loc familiar familiei Joe Biden.

“Mi-a plăcut întotdeauna România, o ţară extraordinar de frumoasă. Îmi amintesc acum când am venit aici, acum câteva decenii. Aum pot să contat progresele pe care le-aţi realizat între timp. Mă întorc nu numai cu delegaţia oficială, dar mi-am adus şi nepoţica, de 11 ani, şi fiica, pentru că vreau să înţeleagă, să vadă aceste regiuni”, a declarat Joe Biden in timpul vizitei din 2009.

Candidatul american acuzat de corupție

Nu există dovezi că Hunter sau tatăl său au acționat în mod necorespunzător sau au încălcat legile. Însă acordul, spun specialiștii în etică guvernamentală, ridică îngrijorări cu privire la faptul că Hunter Biden a fost folosit drept element de sprijin în efortul lui Popoviciu de a evita urmărirea penală.

”Nu știm ce a fost plătit Hunter Biden sau pentru ce a fost plătit, dar ne ridică întrebări dacă acest individ român care se confruntă cu acuzații penale plătea de fapt pentru o legătură cu vicepreședintele american”, a spus Kathleen Clark, Profesor de drept al Universității Washington, specializat în etică guvernamentală.

Munca lui Hunter Biden în străinătate, în principal în Ucraina și China, a devenit un subiect al campaniei prezidențiale prin eforturile lui Trump și ale avocatului său personal Rudy Giuliani de a descrie relațiile internaționale drept corupte.

În iulie, Trump l-a îndemnat pe președintele ucrainean să lanseze o anchetă a lui Biden legată de munca fiului său pentru o companie de gaze din Ucraina, potrivit unei note de la Casa Albă asupra apelului, care a declanșat ancheta de punere sub acuzare în curs a Camerei.

Cazul împotriva lui Popoviciu a fost demarat în 2005, când un om de afaceri a depus o plângere penală. Plângerea, împotriva lui și a rectorului unei universități românești, era legată de vânzarea unui teren de 550 de acri lângă București, potrivit documentelor Curții Europene a Omului. Drepturi.

Legăturile lui Joe Biden cu Puiu Popoviciu

Omul de afaceri a susținut că Popoviciu a cumpărat terenul pentru „mult mai puțini bani decât ar fi meritat efectiv”, se arată în documente. În plus, omul de afaceri a susținut că complotul nu era proprietatea Universității de Agronomie, ci era deținut de guvernul român, conform documentelor.

Procurorii români au refuzat inițial să investigheze motivând lipsa probelor. Dar în iulie 2008, Serviciul Național de Protecție Anticorupție a țării a preluat cazul.

Rectorul universității a fost acuzat în martie 2009 că a abuzat de poziția sa. Popoviciu a fost acuzat de „complicitate la abuzul de poziție”, mai arată documentele. Două luni mai târziu, Popoviciu a fost acuzat cu o acuzație de luare de mită. Popoviciu a fost condamnat în 2016, dar a lansat un recurs.

El a reunit o echipă juridică de înaltă calitate pentru a combate condamnarea. Printre aceștia și fostul director al FBI, Louis Freeh, potrivit unui comunicat al firmei Freeh.

În același an, Hunter Biden a călătorit în România pentru a-l ajuta pe Popoviciu, potrivit a două persoane familiare cu problema. New York Times a fost primul care a raportat despre implicarea tânărului Biden în cazul Popoviciu.

România era până atunci un loc familiar familiei Biden. Un prieten apropiat și fost membru al personalului lui Joe Biden se afla deja în România. Este vorba de Mark Gitenstein, care a ocupat funcția de ambasador al SUA în România din august 2009 până în decembrie 2012. În martie 2012, fratele lui Hunter, Beau, a fost rugat să facă tăierea panglicii la noua ambasadă a SUA in Bucuresti.

PlaySport
Natalia Mateuț, prima reacție după ce a ajuns la DIICOT: „Am stat 20 de minute”
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu a renunțat la lenjeria intimă, rochia prea scurtă a arătat TOT
Digi24
Lukașenko a dezvăluit de ce Belarusul nu a invadat Ucraina alături de armata lui Putin: „Am face jocurile NATO”
Cancan.ro
„Decapitare” la vârf, în Antena 1! Celebrul prezentator a fost dat afară
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Ultima imagine cu Costel Corduneanu în viață! Cum arăta „Stăpânul Moldovei”, înainte de a muri. Boala îl schimbase radical, dar el tot își găsea puterea să zâmbească
Capital.ro
Devine obligatoriu în ROMÂNIA. Ce trebuie să știe cei care se uită la TELEVIZOR
EVZ.ro
Ultimă oră despre înmormântarea interlopului Costel Corduneanu. Sunt așteptați mii de oameni
Adevarul
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
BZI.ro
Vedeta și-a uimit fanii! Loredana Groza, în colanți și top transparent! – FOTO
Spynews.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Povestea Antonelei Pătruț, fosta chelneriță care a devenit iubita lui Arpad Paszkany, omul care a finanțat pe CFR Cluj
Redactia.ro
Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român
Digisport.ro
De ce a detonat armata cel mai frumos pod din România. A fost construit de Anghel Salingy
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Gheorghe Dincă, eliberat din închisoare, deși era condamnat pe viață
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NOUA RECALCULARE a pensiilor din România. Casa de Pensii a confirmat informația
Capital.ro
Solstițiul de vară 2024. Data la care începe oficial vara astronomică
Antena 3
Cum arată Delia Matache în costum de baie. Imagini îndrăznețe din vacanțele exotice ale artistei
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
DUBLĂ RECALCULARE a PENSIILOR! Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat OFICIAL
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O ispită de la Insula Iubirii apare în cel mai recent videoclip de la Tzanca Uraganu. Livia nu este la prima apariție de acest gen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro