Secretul incredibil din cea mai scumpă casă din lume. Nimeni nu vrea s-o cumpere
Secretul incredibil din cea mai scumpă casă din lume. Este vorba despre o proprietate din secolul al XVI-lea, situată în centrul capitalei Italiei. Locuința este decorată cu tablouri realizate de celebri maeștri italieni, prezintă arhive istorice și ascunde tradiții ale unei familii nobile. Nimeni nu vrea, însă, să o cumpere.
Secretul incredibil din cea mai scumpă casă din lume
La puțin peste 800 de metri de Fontana di Trevi, din centrul Romei, se află Vila Aurora. Impunătorul imobil a fost construit în anul 1570, iar în prezent este locuit de o prințesă. Numele ei este Rita Boncompagni Ludovisi, Principessa di Piombino. Este parte a unei istorii sumbre a casei declarate a fi cea mai scumpă din întreaga lume.
Prințesa Rita, pe numele său de fată Rita Carpenter, a copilărit la o fermă din Texas, Statele Unite. Curiozitatea pentru politică a determinat-o ca, la vârsta de 20 de ani, să se mute în Washington. În prima zi petrecută aici, s-a îndrăgostit de viitorul ei soț, John Jenrette, un congresman democrat din Carolina de Sud.
Povestea de dragoste dintre cei doi nu avea să dureze mult timp. În 1980, serviciile secrete din Statele Unite au desfășurat o operațiune ce a purtat denumirea de „Abscam”. În cadrul acesteia, membrii Congresului au fost ademeniți să ia mită. Congresmanul John Jenrette a fost înregistrat, în timp ce i s-a oferit o mită de 50.000 de dolari, spunând: „Am furtul în sânge. I-aș lua într-un minut”.
Acesta a fost și punctul în care relația dintre Rita și John Jenrette a luat sfârșit. L-a cunoscut pe Prințul Nicola Francesco Boncompagni Ludovis, căruia i-a devenit cea de-a treia soție. Prințul a murit în anul 2018 și a lăsat în urmă o avere impresionantă. Prințesa Rita a luptat din răsputeri pentru a câștiga averea răposatului său soț, fiind implicată în dispute acerbe de familie pe acest subiect.
Capodoperele ascunse în Vila Aurora din inima Romei
La un moment dat, un judecător italian s-a declarat sătul de procesele „tête-à-tête” ce aveau loc cu privire la averea Prințului Nicola Francesco Boncompagni Ludovis. Astfel, a ordonat la Vila Aurora să fie scoasă la licitație. Prețul de pornire: 531 de milioane de dolari. Ofertanți: zero. Și așa a continuat să rămână până în ziua de azi.
Oriunde dai colțul în Vila Aurora, găsești ceva impresionant. Clădirea ce se întinde pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați este singura din lume care prezintă un tavan pictat de legendarul artist Michelangelo Merisi da Caravaggio. Pictorul s-a născut în Italia în 1571 și a murit la vârsta de doar 38 de ani.
Vila Aurora prezintă adevărate capodopere, printre care se numără și lucrări de artă realizate de Bril, Domenichino, Pomarancio, Viola și Guercino. O sculptură despre care se spune că ar fi fost realizată de Michelangelo este expusă în toată splendoarea în grădina locuinței de lux.
Acesta este principalul motiv pentru care Vila Aurora a fost scoasă la licitație la prețul colosal. În locuință se mai află și o scară ornată proiectată de Carlo Maderno, unul dintre părinții arhitecturii baroce.
Ce a spus Prințesa Rita despre locuința scoasă la licitație
La mijlocul lunii octombrie, Vila Aurora a fost scoasă la licitație pentru a patra oară. Anterior, au fost susținute alte trei licitații, însă toate s-au dovedit a fi un eșec. Nimeni nu a fost interesat să cumpere faimoasa locuință. Prețul de pornire, de această dată: 179 de milioane de dolari. Ofertanți – rămâne de văzut.
„Ai nevoie de un miliardar. Un milionar nu e suficient pentru asta (pentru operațiunea de vânzare a locuinței – n.r.). Este nevoie de cineva cu buzunare adânci. Trebuie să nu-i pese că are de cheltuit 10 mii de dolari pentru o scurgere de apă sau ceva de genul ăsta”, a spus Prințesa Rita, potrivit New York Times.
Citește și: Istoria Bucureștiului se vinde pe 4 milioane de euro. Casa celebră care se dă, fără regrete
Autoritățile italiene sunt de părere că, dacă de această dată numărul celor interesați de Vila Aurora va crește, prețul de vânzare s-ar putea majora și el. Ca și cum suma de pornire stabilită pentru licitație nu este de ajuns, legea italiană obligă cumpărătorul să investească aproximativ 11 milioane de dolari pentru restaurarea locuinței valoroase din Roma.