Secretul gospodinelor pentru varză murată ca la carte. Trebuie să pui o mână din acest ingredient
Există mici trucuri folosite ”din bătrâni” la punerea murăturilor în gospodărie care fac diferența între produsul finit de calitate. Astfel, pe grupurile de idei și de sfaturi în gospodărie, care funcționează pe Facebook, gospodarii fac schimb de trucuri care ajută la murarea legumelor, în așa fel încât să se evite înmuierea sau băloșirea zemei din murături.
Secretul gospodinelor pentru varză murată ca la carte
Așadar, un sfat al celor care se pricep la punerea murăturilor în gospodărie este și acela ca în cazul verzei să se pună și o mână de orez, o gutuie, hrean sau un știulete de porumb în butoi.
”La rețeta de varză în Moldova se pune sfeclă roșie, ardei iuți, hrean, 3-4 ardei grași verzi, porumb, 3-4 mere verzi, sare și apă. Pitrocitul este cel mai important măcar odată pe săptămână”, este rețeta oferită de Vasile Elena pe grupul Idei practice pentru casă, grădină sau viața de zi cu zi.
De asemenea, un alt truc este ca în butoiul de varză să se pună și hrean.
”Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, a afirmat și Angela Achim.
De ce să pui mere și gutui
În plus, boabele de orez ajută la murarea legumelor.
”Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale”, a fost și sfatul dat de Iosif Kiss.
În ce privește merele și gutuile, acestea colorează zeama de varză.
”Dacă vreți ca varza voastră să fie galbenă, adăugaţi boabe de porumb, mere sau gutuie”, a mai spus și Ghiță Iosif.
Beneficiile verzei murate
Varza, atât crudă, dar şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente ce asigură sănătatea celulelor. De asemenea, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale conține calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.