Secretul gogonelelor murate ca la țară. Ce pun gospodinele iscusite în borcan, de fapt
Fără doar și poate, gogonelele se numără printre murăturile preferate ale românilor. Deoarece ne aflăm în perioada în care fiecare dintre noi își pregătește murăturile pentru iarnă, există o rețetă specială, pe care trebuie să o aflați.
Ingrediente gogonele
5 kg gogonele
1 kg ardei gras sau kapia
1 țelina mare cu radacină și frunze
1 legatură hrean
mărar uscat
1 căpățână usturoi (opțional)
500 g morcov
2 buc sfeclă roșie
1-2 ardei iuți
crenguțe de vișin(opțional)
Mod de preparare gogonele
Gogonelele spălate și curățate de codițe, verificate să fie tari, sănătoase și nestrivite, se pun în borcan. Se pun la fundul borcanului gogonelele verzi, iar deasupra cele roșiatice, ușor coapte. Ele se murează primele și sunt dulci-acrișoare. În borcan, printre aceste gogonele se mai așază felii de țelină rădăcină, fire de țelină verde, ardei kapia, morcovi, usturoi zdrobit cu latul cuțitului. Se pun apoi șuvițe de hrean, ardei iute rupt în două, opțional, sfeclă roșie felii, iar deasupra se așază crenguțele de mărar uscat și de vișin. Se face apoi separat și saramura. Ea se pune în borcan, apoi se scurge într-o oală. Se măsoară apa și pentru fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare – 30 grame.
Atenție însă, secretul constă în folosirea sării neiodate pentru murături. Dacă pui murăturile în butoi sau în bidon mare, poți pune apa cu o cană sau găleata gradată și vezi câtă apă intră. La final, se pune sarea direct în ultima cană cu apă și se topește atât cât se poate. Se va topi sarea la vânturat, pritocit, iar murăturile se vor săra atât cât trebuie.
Beneficiile gogonelelor
Cu toate că, consumate verzi, sunt nocive pentru organism, întrucât conțin substanțe care pot să afecteze ficatul și sistemul nervos, murate, gogonelele fac reale minuni. Și asta pentru că în timpul procesului de fermentație sunt inactivate toate reacțiile toxice. Ele protejează sistemul nervos și cel endocrin și sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate.
“În timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru. De asemenea, amidonul şi zaharurile complexe sunt transformate în zaharuri simple, în timp ce lipidele sunt descompuse în acizii graşi din care au fost formate. Este de remarcat faptul că se păstreaza toate vitaminele pe care planta le conţine, inclusiv pe cele foarte sensibile (vitamina C, cele din complexul B), care sunt păstrate în proporţie de peste 50% în gogonele preparate casnic”, explicat, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.