Sezonul cald s-a terminat, iar mare parte din gospodine preferă să se ocupe acum de murăturile pentru iarnă. Care este rețeta perfectă pentru gogonele murate și ce trebuie să faci pentru a nu da greș?
Românii adoră ca lângă felurile de mâncare de cele mai multe ori cât mai grase și tradiționale să servească murături. Cei mai mulți preferă gogonelele, conopida murată sau varza, a cărei zeamă o folosesc ori la diverse ciorbe pentru acrit...ori a doua zi ca remediu pentru mahmureală. Unii dintre ei adoră și roșiile coapte murate, care se pot pune în același recipient cu cele verzi. Spală castraveții și celelalte legume pe care alegi să le prepari împreună, pune-le la scurs, apoi curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și spălă-le și pe ele bine.
Taie fâșii ardeiul iute, țelina și hreanul și morcovul în bucăți mai mari sau rondele. Așează ingredientele în borcane, pune deasupra țelina frunze, mărar și cimbru apoi pune apa preparată cu mirodenii. Pentru saramură ai nevoie de o lingură de sare mare neiodată, la 1 litru de apă. Pune la fiert apa și adaugă sarea la dizolvat. Pune saramura fierbinte peste murături și lasă-le să se răcească până a doua zi. Completează cu saramură și acoperă cu un celofan sau cu un material asemănător, leagă borcanele cu sfoară sau elastic și pune-le la loc răcoros și ferit de soare.
Ingrediente
Câteva secrete
1. Alegeți castraveții de mărime potrivită și cât mai proaspeți.
2. Alegeți gogonelele ca să fie puțin coapte.
3. Folosiți doar sare neiodată pentru că în caz contrar, murăturile se pot inmuia.
4. Legați borcanele numai după ce s-au răcit și ați completat cu saramură ca să acopere toate ingredientele.