Secretul ciorbei de storceag. Cu ce se drege, de fapt, și care este ingredientul vedetă

de: Alexandra Chivu
10 11. 2020

Se spune că storceagul se mănâncă într-un singur loc din România: la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Regina ciorbelor pescărești poate fi adusă și în oala din bucătăriile gospodinelor, nu numai în ceaunele de pe mal, căci secretele ei au fost desconspirate. Influențată de gastronomia ucraineană, zeama se prepară repede și fără migală.

Rețetă de storceag: secretele delicioasei ciorbe pescărești

Oamenii deltei sunt specialiști în pregătirea ciorbelor de pește, dar de departe regina lor este storceagul. Ea se prepară numai din carne de sturion, iar zona renumită pentru această mâncare este localitatea Sfântu Gheorghe. Acolo, în fiecare an, la hramul bisericii, gospodinele prepară ciorba la ceaun.

„Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România — la Sfântu Gheorghe — Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul).

Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcii, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea şi un vin uşor şampanizat roze, specific zonei deltei, produs pe Grindurile Letea şi Caraorman”, spune Radu Anton Roman pentru Adevărul.

  • Storceagul nu trebuie confundat cu ciorba de pește lipovenească. Ea este o zeamă care se face în principal din sturion sau, în orice caz, din pește cu carne albă și numai din pește dezosat.

Storceag sau storceac, ciorbă de pește făcută de gospodină în Delta Dunării, în mai multe ceaune, pe foc de lemne, în curte 

Ingrediente

  • 200 g cartofi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 100 g smântână subţire
  • 1 ou
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 legătură de mărar
  • 1 vârf de cuţit de piper pisat
  • 1 kg carne sturion – morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb)

Mod de preparare

Pune 2 litri de apă la fiert cu sare și piper și adaugă morcovul, cartofii, ceapa, toate mărunt tăiate. Ocupă-te de carnea de pește și tai-o după bunul plac; recomandat ar fi în cuburi de 2 cm latura. Când apa clocotește, se pune și peștele la fiert. Bate smântâna cu oul și cu o cană de apă, apoi toacă mărarul. După un sfert de oră de fiert poți adăuga ciorbei și smântâna și mărarul, amestecă puțin și dă într-un clocot.