Secretul celui mai bun must. Unde trebuie să îl ții, de fapt, până se limpezește complet
Toamna este anotimpul în care se culeg strugurii, din care se face must, iar mai apoi vin. Pentru a avea un vin de calitate, mustul trebuie ținut la fermentat o anumită perioadă de timp. Iată care este secretul celui mai bun must și ce pași trebuie să urmezi ca să obții un vin bun și de calitate.
Secretul celui mai bun must, cum alegi strugurii
Mustul de struguri este foarte bogat în vitamina A, B1 și B3. De asemenea, conține foarte multe minerale benefice organismului uman. Un pahar de must pe zi îți dă energie, stimulează sistemul nervos și reduce retenția de apă, spun specialiștii în domeniu. Mai mult de atât, mustul ajută la menținerea unui nivel optim al colesterolului.
Pentru a obține un must foarte bun, este indicat să alegeți întotdeauna cel mai copți struguri pe care îi găsiți, cei ajunși la maturitatea de consum. Astfel veți fi siguri că obțineți un must de calitate superioară și, ulterior, un vin foarte bun.
În cazul în care faceți o cantitate mică de must, este bine să îi spălați, pentru a îndepărta impuritățile. De asemenea, puteți îndepărta ciorchinii de struguri. Acestea pot da mustului un gust acru.
Mustul ar trebui făcut în aceeași zi în care fructele au fost culese, deoarece acestea pot începe să fermenteze dacă stau prea mult timp. Veți avea nevoie de un zdrobitor special pentru struguri, un teasc, un vas pentru colectarea mustului din teasc și un vas de sticlă pentru a depozita mai apoi mustul.
Zdrobirea și presarea boabelor se poate face, de asemenea, și cu mână. După ce ați scos tot sucul, trebuie să-l țineți la frig câteva zile, până se limpezește complet. În trecut, oamenii obișnuiau să strivească strugurii și cu picioarele.
Dacă vă place mustul de struguri și doriți să-l conservați pentru iarnă, puteți pune în el conservant, circa 1 gr/ 1l, aspirină, 1 tabletă la un litru de must și hrean, 100 gr la 10 litri. De asemenea, îl puteți pune și în congelator, însă nu în frigider, deoarece poate fermenta.
Cât timp trebuie lăsat mustul la fermentat pentru a face vin
Fermentarea mustului este un proces foarte important atunci când vine vorba despre producerea vinului. Mustul trebuie să fie lăsat la fermentat, astfel încât să avem un vin foarte calitativ. Potrivit specialiștilor, fermentarea vinului nu trebuie să fie nici prea lungă, nici prea scurtă.
Marius Vasiu este unul dintre acești specialiști, tehnolog din Jidvei. Acesta spune că, pentru a avea un vin cât mai calitativ, mustul ar trebui să fie lăsat la fermentat între 14 și 21 de zile.
„Aceasta este, cu aproximație, perioada în care este indicat să fermenteze mustul. Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile nu este bine. La fel de problematic este și dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni pentru că începe să prindă miros de rânced. Drojdia formată intră în degradare. Undeva la două-trei săptămâni este perioada optimă de fermentare, dacă vorbim despre vinul de casă”, a explicat Vasiu, potrivit MustdeJidvei.ro.
Pe de cealaltă parte, cei care produc vinul la scară industrială trebuie să lase mustul mai puțin la fermentat, circa 10 zile, deoarece folosesc drojdii selecționate. Acestea se obțin din drojdie de vin, care fermentează mai repede.