Secretul celui mai bun mujdei de usturoi cu smântână. Ingredientul pe care să nu-l mai folosești

de: Sabina Anastasia
06 10. 2022

Cum prepari cel mai bun mujdei de usturoi cu smântână. Nu trebuie să folosești multe produse pentru a obține un amestec cremos delicios. Cu doar trei ingrediente, poți să prepari un sos excelent pentru carne sau pește la grătar. Există un condiment la care trebuie să renunți când faci mujdei de usturoi. Află în rândurile următoare de ce.

Ingredientul la care trebuie să renunți când faci sos de usturoi

Mujdeiul de usturoi este unul dintre cele mai comune sosuri folosite în bucătărie pentru aromatizarea mâncărurilor. Acesta poate fi servit cu carne, pește la grătar sau chiar alături de un amestec mixt de legume. Pentru a prepara cel mai bun mujdei de usturoi, trebuie să ții cont de câteva reguli de bază.

Prima are legătură cu calitatea ingredientelor pe care le folosești. Calitatea usturoiului și a smântânii este primordială când prepari sos de usturoi. Cel mai bine este să folosești usturoi natural, din propria ta grădină sau de la un producător local. Dacă nu ai posibilitatea să-l procuri dintr-un astfel de loc, achiziționează-l de la supermarket.

Un alt secret pe care trebuie să îl ai în vedere când prepari mujdei de usturoi are legătură un condimentele folosite în rețetă. Deși condimentăm majoritatea felurilor de mâncare cu sare, nu este recomandat să o folosești în sosul de usturoi. Iar asta din cauză că proprietățile usturoiului se vor reduce.

Există o explicație cât se poate de logică în spatele acestui fenomen. După zdrobirea usturoiului pentru mujdei, se formează o substanță ce poartă denumirea de alicină. Aceasta este compusă din alinoză și aliină. În momentul în care se adaugă sare, enzimele obținute în urma procesului de fărâmițare a usturoiului nu își mai fac efectul.

Cum prepari cel mai bun mujdei de usturoi cu smântână

În rândurile de mai jos vom explica, pas cu pas, cum trebuie să prepari mujdei de usturoi cu smântână, fără sare. Ai nevoie de doar trei ingrediente. Pentru aromatizarea sosului, poți folosi verdețuri sau ierburi aromatice în funcție de preferințe.

Ingrediente:

  • 1 căciulie de usturoi (minimum 5-6 căței de usturoi mari)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline (poate fi înlocuit cu unt moale)
  • 200-250 grame de smântână
  • verdețuri sau ierburi aromate, în funcție de preferințe.

Mod de preparare:

  1. Se curăță cățeii de usturoi și se spală.
  2. Se zdrobesc cățeii de usturoi cu un instrument de bucătărie potrivit.
  3. Se freacă usturoiul până în momentul formării unei paste de usturoi.
  4. Se adaugă în pasta de usturoi uleiul de măsline. Uleiul poate fi înlocuit cu unt, însă acesta trebuie să fie topit la flacără mică de aragaz până devine lichid. Ulterior, poate fi adăugat în pastă.
  5. Se freacă pasta de usturoi cu ulei sau unt până la obținerea unui amestec cremos.
  6. Se amestecă compoziția obținută cu smântână.
  7. Se adaugă verdețuri sau ierburi aromatice, în funcție de preferințe.
  8. Se lasă amestecul la răcit până când ajunge la temperatura camerei.

Cele mai experimentate gospodine recomandă ca mujdeiul de usturoi să fie lăsat la frigider. Înainte de a fi servit sau folosit în diverse feluri de mâncare, usturoiul trebuie lăsat pentru minimum o oră într-un mediu cu temperaturi scăzute.