Secretul celui mai bun grătar. Chef Sorin Bontea, despre detaliul care face diferența

de: Năstase Mirabela
05 03. 2022

În obținerea celui mai bun grătar trebuie îndeplinite mai multe criterii. Însă dacă ții cont de sfaturile bucătarilor și chiar și al oamenilor mai experimentați în a face grătar decât tine, poți să ajungi la performanțe nesperate. Regulile unui grătar corect și corespunzător nu sunt multe, însă fac diferența.

Secretul celui mai bun grătar, conform lui Chef Sorin Bontea

Unul dintre secretele celui mai bun grătar i-ar aparține chiar celebrului Chef, Sorin Bontea, potrivit căruia, pentru un grătar ca la carte, ar fi de preferat să pui sare grunjoasă. Apoi, cărbunii se pun după lemne, nu invers. Dacă vrei ca jarul să țină toata ziuă, se pun cărbunii, apoi se tasează bine cu o lopată.

Alte reguli de care trebuie să mai ții cont atunci când vrei să faci un grătar este să alegi varianta de grătar potrivită pentru tine. Deși cele care folosesc gaz pentru ardere nu au nimic greșit, folosindu-le pe acestea nu vei obține și acel miros de fum, care dă o aromă aparte cărnii. Un alt sfat ar fi acela de a-ți lua și un capac pentru grătar. El captează aroma înăuntru și ține temperatura constantă. În plus, îl poți închide și ca să stingi flăcările care pot arde carnea.

Alte sfaturi importante pentru cel mai bun grătar

Nu în ultimul rând, și cărbunii folosiți la grătar trebuie să fie de calitate. Aici ai putea alege cărbune pentru gratar din lemn de esență tare care nu schimbă gustul cărnii sau cărbune pentru grătar tip brichete de cărbune.

Un alt secret pentru a face cel mai bun grătar este să știi când trebuie să pui carnea pe el. Cum faci asta? Trebuie să ții mâna deasupra grătarului și să vezi cât de mult poți să o ții acolo, fără să te arzi, evident. Dacă o ții șase secunde înseamnă că este slabă căldura degajată, patru secunde înseamnă o căldură medie, 2 secunde înseamnă foarte fierbinte, iar o secundă înseamnă prea fierbinte.

De precizat este că o tehnică ca să controlezi căldura de-a lungul grătarului este metoda jumate/jumate. Asta presupune să strângi toți cărbunii încinși într-o parte, având astfel o parte de grătar foarte fierbinte și o altă parte cu căldură indirectă.

Un alt secret al celui mai bun grătar este și acela de a-ți prepara în casă burgerii, chiar dacă folosești rețeta simplă, doar cu sare, piper și carne tocată.