Secretul celui mai bun ghiveci de legume. Detaliul de care trebuie să ţii cont pentru un preparat delicios. Reţetă veche
Secretul celui mai bun ghiveci de legume. Chiar dacă paleta de vegetale este mai restrânsă în perioada sezonului rece, nu înseamnă că nu poți prepara un ghiveci de legume gustos. Trebuie, însă, să ții cont de un detaliu „de aur”. Doar așa garnitura de legume va ieși savuroasă. Vezi cum să gătești ghiveci de legume, potrivit unei rețete vechi.
Secretul celui mai bun ghiveci de legume
Ghiveciul de legume este unul dintre preparatele gătite cel mai des de către românce. Acest fel de mâncare poate fi gătit atât vara, cât și toamna. Pe lângă conservele pentru iarnă, gospodinele pregătesc în perioada sezonului rece și borcane de garnituri de legume. Diferența între ghiveciul de legume și tocană constă în utilizarea vegetalelor în formă crudă, nu coaptă.
Secretul celui mai bun ghiveci de legume este întotdeauna strâns legat de prospețimea ingredientelor. Pentru a găti un ghiveci de legume savuros, toamna, este esențial să folosești vegetale proaspete, din grădină. Dacă locuiești la bloc, indicat este să cumperi legumele direct din piață, de la țărani.
În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a găti ghiveci de legume. Rețeta pe care ți-o vom prezenta astăzi este una veche. Dacă vei respecta pașii indicați, nu vei rămâne dezamăgită de rezultatul final.
Lista ingredientelor necesare
Ingrediente:
- condimente: sare și piper;
- 200 grame de roșii crude;
- 150 grame de vinete;
- 300 grame de ardei grași;
- 150 grame de păstăi;
- 4 căței de usturoi;
- 120 mililitri de ulei;
- 150 grame de dovlecei;
- 300 mililitri suc de roșii;
- 250 grame de ceapă;
- 150 grame de zarzavat ras;
- mix de țelină, morcov, rădăcină de pătrunjel și păstârnac.
Ingrediente opționale:
- 50 grame de orez;
- ardei iute.
Rețetă veche de ghiveci de legume
Mod de preparare:
- Se spală și se curăță legumele, după care se taie în bucăți potrivite.
- Se condimentează dovleceii și vinetele cu sare, după care se lasă la scurs.
- Se călește ceapa împreună cu usturoiul, la flacără mică, timp de cinci minute, sub capac.
- Se adaugă zarzavatul, peste care se presară puțină sare, se dă amestecul la flacără mică, timp de zece minute.
- Se adaugă ardeii tăiați felii și se mai lasă amestecul pe foc pentru alte cinci minute.
- Se adaugă, în funcție de preferințe, ardei iute.
- Se pun vinetele, dovleceii și păstăile pe foc, amestecându-se continuu în compoziție.
- Se adaugă, după trei minute, sucul de roșii cu roșiile tocate și se lasă pe flacără mică când încep să scadă.
- Se condimentează mâncarea cu sare și piper.
- Se lasă amestecul la fiert, după care se scurge și se toarnă în compoziția ghiveciului.
Citește și: Rețete delicioase de post. Ghiveci țărănesc cu legume
Din compoziția obținută vei obține două borcane de 800 de grame de ghiveci de legume. Potrivit rețetei clasice, legumele trebuie sterilizate în borcane și păstrate, ulterior, la baie în abur. Legumele pot fi consumate sub formă de garnitură, alături de alte feluri de mâncare ușoare.