Secretul celui mai bun blat pentru plăcintă. Poate fi folosit și la gogoși
Plăcinta este des servită de români într-o zi relaxantă de weekend. Cu siguranță cea preparată în casă este cu mult mai delicioasă decât cea cumpărată. Nu trebuie să stai prea mult în bucătărie pentru a face blatul și nici nu trebuie să te temi că desertul nu o să iasă. Ai mai jos câteva trucuri pentru o plăcintă de nota 10. Prietenii și familia o să rămână fără cuvinte după ce o să servească din dulcele copilăriei. Cum să faci un blat simplu care poate fi folosit și la gogoși?
Rețetă de blat pentru plăcintă: se face foarte ușor
O plăcintă fabuloasă trebuie să aibă un blat bine făcut și o compoziție de calitate. Indiferent dacă alegi să faci plăcintă de carne, de brânză cu mărar sau plăcintă dulce, coca este cea mai importantă.
Există o rețetă cu care nu ai cum să dai greș. Chiar și unele gospodine experimentate s-au trezit cu un aluat prea tare sau cu unul mult prea moale ori care nu a crescut destul. Ai mai jos cantitățile de care ai nevoie pentru un astfel de desert.
- Ingrediente
– 500 g făină
– 320-350 ml apă călduţă
– 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
– 1 linguriţă cu vârf de zahăr
– 1 linguriţă rasă de sare
– 50 g untura sau unt sau 50 ml ulei
Mod de preparare
Cerne făina împreună cu zahărul și drojdia uscată. Adaugă sarea și apa călduță și amestecă ușor ingredientele până se omogenizează. Trebuie să ai un aluat potrivit de tare. Secretul este să adaugi untura treptat în timp ce frămânți cu mâna dreaptă.
Trântește coca de câteva ori de masă pentru ca aceasta să devină mai fină și mai elastică. Pune totul într-un castron acoperit cu un capac de plastic, un prosop curat de bucătărie sau folie alimentară. Lasă recipientul la cald pentru aproximativ o oră, ulterior întinde foaie cu foaie pentru a forma plăcinta.
Cel mai bine pentru acest pas este să te folosești de un sucitor de lemn. Desertul copilăriei poate fi fript într-o tigaie sau băgat la cuptor după ce fiecare foaie este umplută. În unele zone se prepară astfel de plăcinte care sunt cunoscute drept scovergi.
Acestea sunt prăjite în baie de ulei și preparate tot cu untură de casă. Bucătarii profesioniști îți recomandă să scoți plăcintele pe șervețele de bucătărie pentru a extrage excesul de ulei. Cea din urmă nu este o metodă sănătoasă, dar poate fi abordată din când în când de pofticioși.