Secretul celor mai buni colțunași moldovenești. Ce să faci dacă se desfac înainte să îi pui în apă
Rețetă tradițională de colțunași moldovenești. Li se mai spune și chiroște cu brânză. Dacă nu ai gustat niciodată din ei, trebuie neapărat să-i încerci. Playtech Știri îți explică cum poți să-i prepari chiar în bucătăria ta. Nu este deloc dificil. Află în rândurile de mai jos care este secretul celor mai buni colțunași moldovenești.
Secretul celor mai buni colțunași moldovenești
Ai auzit vreodată despre chiroștele cu brânză din Moldova? În această regiune a țării, sunt renumite. Rețeta este veche, fiind transmisă mai departe din generație în generație. Colțunașii sunt, practic, un fel de plăcinte ce pot fi umplute cu diverse compoziții. De cele mai multe ori, se folosește brânză – dulce sau sărată.
Nu este deloc dificil să prepari chiroște moldovenești. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, cât să prepari aluat, și de brânză pentru a umple aluatul. Există un secret pe care trebuie să îl știi neapărat. Are legătură cu modul de fierbere a chiroștelor. În cazul în care se desfac înainte să le pui în apă, presară-le cu făină.
Presărând colțunașii moldovenești cu făină, îi vei ajuta să își mențină forma perfectă pe toată durata procesului de fierbere. În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți explică cum să gătești acasă la tine colțunași pur și simplu delicioși.
Rețetă tradițională de chiroște cu brânză
Ingrediente pentru aluat:
- 500 grame făină;
- sare;
- 1 ou;
- 1 ceașcă de apă călduță.
Ingrediente pentru umplutură:
- 250 grame brânză de vaci;
- sare;
- 1 ou (sau 2, în funcție de preferințe);
- 1 plic zahăr vanilat;
- 2-3 linguri de zahăr.
Mod de preparare:
- Se pune într-un vas încăpător de bucătărie făina pentru aluat, oul și sarea.
- Se amestecă ingredientele până omogenizare, adăugându-se treptat apă călduță.
- Se obține un aluat care nu trebuie să se lipească de mâini.
- Se lasă aluatul 30 de minute să stea.
- Se pun într-un vas separat brânza pentru umplutură, sarea, zahărul, vanilia și ouăle.
- Se amestecă toate ingredientele până când obținem o compoziție ca de pastă.
- Se ia aluatul și se tai în două părți cât de cât egale.
- Se ia fiecare jumătate de aluat și se întinde pe masa de lucru.
- Se fac în aluat forme rotunde, cu ajutorul unui pahar din bucătărie
- Se pune câte o lingură de umplutură în fiecare formă de aluat.
- Se aduc împreună capetele de aluat, astupând umplutura.
- Se ia o furculiță și se presează capetele colțunașului, pentru a nu se desface.
- Se pregătește o oală mare cu apă și sare, care trebuie pusă la fiert.
- Se introduc colțunașii în apa care a început să fiarbă și se lasă aproximativ 15 minute.
- Se mișcă oala, pentru ca preparatele să nu se prindă de fund.
- Se scot colțunașii din oala cu apă în momentul în care se ridică la suprafață.
Te-ar putea interesa și: Rețeta secretă de poale-n brâu ca în Moldova. Ingredientul care face diferența
Colțunașii moldovenești se servesc după ce ajung la temperatura camerei, aluatul fierbinte fiind periculos pentru organism. Poți să mănânci desertul presărat cu zahăr vanilat sau zahăr simplu. Unii preferă să adauge și smântână. Oricum ar fi, toată lumea se va ridica mulțumită de la masă!