Secretul celor mai buni cartofi aioli făcuți acasă. Ingredientul care le schimbă gustul
Atunci când nu știi ce preparat gustos să mai pregătești pentru o seară de filme petrecută alături de cei dragi, gospodinele găsesc cea mai bună soluție. Cum se prepară cei mai delicioși cartofi aioli. Rețeta este simplă și la îndemâna oricui. De ce ingrediente ai nevoie pentru a o duce la bun sfârșit.
Cea mai simplă rețetă de cartofi aioli
Ingrediente:
- 5 cartofi medii speciali de gătit
- Sare (o mână bună) pentru gătitul cartofilor
- Apă pentru gătit și un strop de oțet de vin
Pentru opțiunea clasică de aioli:
- 6 căței de usturoi mari
- 350 ml ulei de măsline extravirgin (poate fi înlocuit cu ulei de măsline ușor)
- un vârf de sare grosieră
- 1 lingură suc de lămâie (opțional)
- pătrunjel proaspăt tocat mărunt
Mod de preparare:
În primul rând, cartofii se spală înainte de a-i pune într-o cratiță cu apă ușor sărată. Adăugăm un strop de oțet, ca să nu crape coaja.
Cartofii se gătesc cu tot cu coajă timp de 25-30 de minute, pana când sunt fragezi. Odată ce cartofii sunt fierți, schimbăm apa fierbinte cu apă rece și așteptăm să se încălzească.
Este important ca acestea să fie călduțe înainte de a proceda la îndepărtarea cojii. Se curăță și se tăiem în bucăți mari și se lasă să se răcească într-un castron.
Putem prepara aioli de casă făcând-o doar cu usturoi și ulei. O altă opțiune este să preparați o maioneză cu un strop de usturoi. Ar trebui să fie ușor, astfel încât să se poată amesteca bine cu cartofii. În cele din urmă, și o opțiune valabilă este să cumperi un sos aioli de încredere de pe piață.
Pentru a face acest sos avem nevoie de un mojar pentru a putea emulsia usturoiul. Se curăță cățeii de usturoi și îi se zdrobesc în mojar, amestecat cu un vârf de sare grosieră. Usturoiul trebuie tocat bine până se obține o pastă fină.
Apoi, cu o mână, uleiul de măsline extravirgin este turnat încet în mojar. Întotdeauna în așa fel încât să cadă un fir subțire fin, fără a vă opri din mișcare. Cu cealaltă mână, amestecul trebuie agitat cu ciocanul pe mojar fără oprire. Întotdeauna în același sens de rotație.
Încetul cu încetul, uleiul de măsline se va lega de usturoi și va crește treptat în volum. În cele din urmă va fi ca o cremă groasă care rămâne compactă chiar și atunci când înclinăm morjarul.
Uleiul de măsline se adaugă foarte puțin câte puțin, amestecându-l bine înainte de a adăuga mai mult. Astfel realizăm pasta dorită. Apoi, pentru prezentarea cartofilor aioli, se adaugă sosul și pătrunjelul tocat, puțin câte puțin.