Secretul celor mai bune clătite. Rețeta după care te vei linge pe degete

de: Alex Cazacu
09 02. 2022

Printre cele mai delicioase gustări, sunt cele preparate în casă. Iar clătitele ocupă un loc special între ele. Clătitele ne-au îndulcit copilăria. Probabil, pe mulți dintre noi, acestea ne fac să ne amintim de clipele frumoase petrecute acasă la părinți.

Secretul celor mai bune clătite cu gem

Clătitele pot fi făcute cu gem, dulceață, marmeladă, ciocolată, dar pot fi și sărate, cu brânză, urdă sau, de ce nu, spanac. Ele pot fi consumate singure sau pot însoți un alt fel de mâncare. De exemplu, clătitele cu verdețuri merg foarte bine la o supă de văcuță

În continuare vă prezentăm o rețetă simplă și foarte delicioasă de clătite.

Ingrediente:

  • 3 ouă;
  • 300 g de făină;
  • 300 ml de lapte;
  • 250 ml de apă minerală;
  • 3 linguri de unt topit;
  • 1 praf de sare;
  • opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust;
  • arome: vanilie, rom sau chiar coajă de lămâie. Aromele se adaugă doar dacă facem clătite dulci;
  • ulei pentru prăjit.

Mod de preparare:

Primul, dar și cel mai important lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este tigaia. Pentru o experiență culinară deosebită și pentru a pierde cât mai puțin timp în bucătărie, tigaia trebuie să fie bună și de calitate.

O tigaie optimă pentru clătite ar fi una cu o coadă lungă și pereții laterali nu foarte înalți. Trebuie să ne asigurăm că aluatul nu se va prinde de aceasta. Tigăile mai noi, din teflon, sunt ideale, însă și una clasică cum se găsesc prin bucătăria bunicii este bună.

Într-un castron, spargem ouăle întregi și le batem împreună cu sarea. Apoi adăugăm făina, alternativ cu laptele. Compoziția o amestecăm bine cu telul după fiecare tranșă. Dacă vrem să adăugăm arome, adăugăm de la început extractul de vanilie sau rom și zahărul. Nu trebuie să exagerăm cu zahărul, deoarece acesta se caramelizează și clătitele se vor înnegri. Amestecăm compoziția bine pentru a nu rămâne cocoloașe. Aluatul poate fi mai gros sau mai subțire, în funcție de preferința fiecăruia.

Coacerea clătitelor

Încingem bine tigaia și ungem suprafața acesteia cu ulei. Acesta trebuie să sfârâie. Putem folosi și o pensulă, dacă nu vrem clătite foarte unsuroase. Luăm tigaia încinsă într-o mână și, cu un polonic turnăm compoziția în tigaie. În același timp, rotim tigaia în așa fel încât aluatul să se așeze uniform. Cantitatea de aluat trebuie să acopere toată suprafața tigăii.

În  momentul în care suprafața vizibilă a aluatului își va pierde luciul, iar marginile clătitei încep să capete o culoare aurie, Întoarcem clătita. După ce se întoarce, clătita se mai lasă puțin, până când dă semne de rumenire și pe partea expusă la foc.