Secretul celei mai scumpe cafele din lume. De ce costa 1.000 $ o singură pungă

de: Alexandru Ramnic
17 02. 2021

Cafeaua a devenit un obicei, a creat o dependență și care, recunoaștem cu toții, are numeroase beneficii: ne trezește imediat și ne dă ceva energie. Ea are un efect antiinflamator dovedit, oferă o creștere de memorie pe termen scurt și poate preveni declinul cognitiv. Alegerea ei se face în funcție de gusturi, sensibilități și buzunar. Cel din urmă aspect contează îndeosebi pentru băutura prezentată azi, anume cea mai scumpă licoare a dimineții. Costă 1.000 de dolari punga și este culeasă bob cu bob din excrementele unui animal nocturn, numit Kopi Luwak, cel după care a fost denumit acest tip de cafea.

O pungă de cafea Kopi Luwak costă 1.000 $

Kopi Luwak este o cafea obținută din boabele care au fost ingerate de un animal, civeta de palmier, specie similară cu zibetei, și care au fost expulzate prin excremente. Aceste animale se hrănesc cu boabele coapte de cafea, dar pe care nu le digerează în totalitate. În limba indoneziană, ”kopi” înseamnă ”cafea”.

Animalul se mai hrănește și cu insecte, mici mamifere și diferite fructe. Deși partea interioară a bobului de cafea nu este digerată, aceasta este modificată din punct de vedere chimic de către enzimele din tubul digestiv al animalului. Ele sunt cele care dau savoare cafelei și care distrug proteinele, reducând din gustul amărui al băuturii. Excrementele acestui animal sunt recoltate, apoi spălate cu grijă și prăjite ușor.

Cafeaua este recoltată în insulele Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine – aici denumită ”kape alamid” – Timorul de Este – unde este cunoscută drept ”kafé laku” – și unele regiuni din sudul Indiei. În Vietnam se numește ”cà-fê chồn” și este produsă din boabele cafelei robusta. Cafeaua Kopi Luwak este cel mai scump sortiment la ora actuală, iar principalele piețe de desfacere sunt Japonia și SUA.

Mai multe detalii pe Știridinlume.ro. 

Unul dintre cei mai mari medici ai României: „Cafeaua are un efect antiviral”

„Cafeaua este, în doze mici, stimulant al sistemului nervos central, este un stimulent al secreției acidului gastric. Era, la un moment dat, un test de stimulare al acidității gastrice cu cafeine. Ceea ce s-a constatat mai recent este că, și cafeina, și cafeaua, în general, au un efect antiinflamator dovedit. În plus, este dovedit că are și efect antiviral. Nu trebuie prohibită cafeaua și nu trebuie pusă alături de alcool”, a declarat medicul Alexandru Oproiu într-un interviu pentru Antena 3.