Secretul blanșării perfecte a legumelor. Așa se păstrează gustoase și arătoase
Există o diferență între legumele fierte și cele blanșate. Dacă nu știi care este, urmărește explicațiile și exemplele de mai jos! E mai bine să le blanșezi, dacă vrei să își păstreze culoarea, textura și gustul. Când se folosesc cele două variante?
Cum să blanșezi legume? Astfel își păstrează textura și gustul
Sunt câțiva oameni care doresc să se implice mai mult în meniurile de zi cu zi și să-și prepare mesele zilnice acasă, dar care întâmpină greutăți la cele mai mărunte lucruri. De exemplu: fiert versus blanșat. Termenii se regăsesc în toate rețetele, iar dacă ești confuz află care este diferența dintre cele două! Când vine vorba de fiert nu e nevoie de atenție, ci doar de apa dată în clocot cu legumele preferate în ea pe care o dau ulterior de pe foc și te folosești cum dorești de ele. Acestea vor ieși din oală cu o textură moale, fără culoare și fără forma de odinioară.
Dacă vorbim de blanșat, ordinea și modul de preparare a lor e alta. Aici trebuie să aștepți ca apa să dea în clocot, mai apoi să pui legumele cu grijă preț de maximum 3 minute, ulterior să le aduni cu o spumieră sau un clește (în funcție de mărimea legumelor) și să le pui în gheață pentru a-și păstra fermitatea, textura, culoarea și gustul mult mai puternic decât în cazul celor fierte. La final e recomandat să le pui pe un șervețel de bucătărie pentru a le scurge de apă. Cea de-a doua variantă e folosită mai mult în cazul preparatelor care sunt mai pretențioase ca gust și ca apariție. În varianta primă intră tot felul de mâncăruri tradiționale, pline de sosuri și de arome care să le acopere în mare parte.
Alt mod
1. Pune la fiert niște apă și săreaz-o (contează pentru gustul final). Pregătește-ți din timp legumele în funcție de cum le vrei: feliate, tăiate cuburi etc.
2. Până fierbe apa, pune într-un vas apă cu gheață și așază alături câteva prosoape de bucătărie pentru operațiunea de scurgere-uscare.
3. Pune legumele în apa care fierbe. Cât timp anume, depinde de legumele folosite, de cum le-ai tăiat și de cantități. Regula morcovului, de exemplu, spune că pentru morcovi este nevoie cam de 2 minute dacă sunt tăiați cubulețe, feliați sau tăiați alumette (bețișoare). Dacă morcovii sunt mici, dar întregi, vor avea nevoie de vreo 5 minute.
4. Un alt sfat ar fi să nu le fierbi pe toate deodată. Lucrează cu cantități mai mici în mai multe șarje. Sfatul ăsta este valabil mai ales dacă blanșezi diferite tipuri de legume. Întâi blanșează-le pe cele mai puțin colorate și abia la urmă pe cele în culori mai intense.
5. Transferă-le repede în apa rece. Lasă-le acolo cam tot atâta timp cât le-ai fiert. O excepție ar fi porumbul, care are nevoie de un timp dublu pentru răcire.
6. Încearcă-le să vezi dacă s-au făcut. Dacă nu sunt pătrunse, mai lasă-le încă 30 secunde, apoi încearcă din nou și tot așa.
7. La sfârșit, așază-le pe prosoapele de bucătărie pentru a le scurge de apă. (Sursa: sodelicios.ro)