Secretele pe care le ascunde Westminster Abbey, catedrala unde va fi încoronat Regele Charles al III-lea. Mesajul apocaliptic inscripționat în fața altarului
Sâmbătă, 6 mai, britanicii vor asista la un eveniment major, încoronarea Regelui Charles al III-lea. Ceremonia grandioasă va avea loc la catedrala Westminster Abbey din Londra, una dintre cele mai impresionante din lume. Puțini știu, însă, ce secrete ascunde clădirea uriașă din inima Regatului Unit.
Secretele pe care le ascunde Westminster Abbey
Încoronarea Regelui Charles va avea loc în acest weekend. Fiul Reginei Elisabeta și partenera lui de viață, regina Camilla, vor fi încoronați la Westminster Abbey. La această catedrală din inima Londrei au avut loc numeroase ceremonii de încoronare încă din anul 1066. Totodată, aici sunt înmormântați și regii Marii Britanii.
Westminster Abbey a fost construită în anul 1065 deasupra unei mănăstiri benedictine. Catedrala, considerată una dintre cele mai importante biserici din țară, adăpostește opere de artă extrem de valoroase și peste 3.000 de morminte.
Pentru pregătirea ceremoniei de încoronare a lui Charles, biserica romano-catolică a fost închisă încă de la finalul lunii aprilie, pentru a fi amenajată ca la carte.
Istoria catedralei Westminster Abbey
Pentru cei interesați de istoria catedralei impunătoare din Londra, aflați că Wesminster Abbey este o catedrală gotică care are mai bine de 1.000 de ani. De-a lungul timpului, Abația a găzduit evenimente istorice importante. De la William Cuceritorul încoace, fiecare suveran britanic a fost încoronat la Westminster Abbey, excepție făcând Eduard al V-lea și Eduard al VIII-lea, care a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o femeie divorțată.
Din 1760, catedrala nu a mai găzduit funeralii regale, ci au fost mutate la capela St. George de la Castelul Winsdor. Totuși, decesul Reginei Elisabeta a schimbat din nou tradiția. Funeraliile suveranei au avut loc la Wesminster Abbey, pentru că acolo a fost Elisabeta încoronată pe când avea doar 25 de ani și tot acesta este locul unde a fost oficiată căsătoria sa cu prințul Philip.
Wesminster Abbey a fost construită pe terenul unei foste mănăstiri benedictine și a fost refondată drept Colegiul Sf. Petru din Westminster de către regina Elisabeta I, în anul 1560.
Regele Eduard Mărturisitorul a fost cel care a ridicat biserica în 1065, cu doar câteva zile înainte de moartea lui. Straniu este faptul că în spatele altarului principal de la Wesminster Abbey se află mormântul regelui Eduard Mărturisitorul.
Totodată, între anii 1220 și 1272, regele Henric al III-lea a transformat catedrala într-o capodoperă a stilului gotic.
Citește și: Camilla va purta o coroană reciclată la încoronarea regelui Charles
Nunți, înmormântări și încoronări la Westminster Abbey
Westminster a fost considerată sute de ani Casa Regilor. Și asta datorită faptului că aici au fost îngropați diverși monarhi, printre care Elisabeta I și Maria I (cunoscută sub numele de „Maria sângeroasă”). Tot aici sunt îngropați și poeții Chaucer, Tennyson și Browning, dar și scriitorii Charles Dickens și Rudyard Kipling. Se speculează că peste 3.000 de oameni sunt înmormântați în mânăstire și în interiorul bisericii.
În plus, construcția este plină de plăci comemorative ale regilor, reginelor, cavalerilor iluștri, oamenilor de știință, artiștilor și oamenilor de stat. Și înmormântarea Prințesei Diana, prima soție a lui Charles, a avut loc aici în anul 1997.
Citește și: Obiectul Reginei Elisabeta pe care Camilla îl va purta în ziua încoronării
Prima ceremonie de încoronare a avut loc în secolul al XI-lea
Mai mult de atât, Abația Wesminster Abbey a găzduit și 16 nunți regale. În interior au fost celebrate liturghii de mai bine de 1.000 de ani, în fiecare zi.
Dacă nu știați, catedrala unde va fi încoronat Regele Charles, adăpostește scaunul atât de important la ceremoniile de întronare, care a fost folosit timp de șapte secole. Acest scaun este amplasat pe așa-numitul Pavement Cosmati, în centrul sălii de încoronare.
Pavajul este o operă de artă medievală, adică un mozaic format din mii de piese colorate de marmură, sticlă și piatră, așezat n fața altarului principal. A fost comandat de Henric al III-lea și terminat abia în 1268 de către meșteri italieni.
Citește și: Unde poți urmări în direct încoronarea Regelui Charles. La ce oră începe marele eveniment
Catedrala ascunde un mesaj sumbru
Prima încoronare de la catedrală a fost cea a lui William Cuceritorul, în data de 25 decembrie 1066. Cu toate acestea, primul rege care a fost încoronat, de fapt, în sala de încoronare, a fost Edward I, în 1274. Apoi, primul cuplu regal care a fost încoronat a fost format din William III și soția sa Maria al II-lea, în 1689.
Un lucru misterios este și faptul că, în fața altarului principal al Abației, se regăsește o podea decorată din plăci medievale, prevăzută cu trei inscripții care prevestesc sfârșitul lumii. Construită din bucăți mari de piatră și sticlă de diferite culori și dimensiuni, podeaua sugerează că lumea va dura 19.683 de ani. Mesajul apocaliptic a fost ascuns de secole, însă ar fi descoperit de curând.
Deși Wesminster Abbey ascunde secrete monstruoase, catedrala este un loc de pelerinaj și o atracție turistică pentru milioanele de oameni care ajung în Londra.