Tot mai multă lume nu concepe viața fără mașini. Util pentru deplasări la magazin, serviciu, în vacanță etc., automobilul este prezent în majoritatea gospodăriilor. Partea proastă este că sunt atât de multe autovehicule, încât nu mai ai unde parca, ajungând să o pui ba departe de bloc sau casă, ba pe locul altcuiva. De asemenea, o mașină trebuie întreținută, fapt care duce la cheltuieli, uneori destul de mari. Dacă vrei să reduci consumul de benzină sau motorină, iată ce trucuri există. Chiar vei simți diferența.
Cine nu apasă pedala de accelerație imediat ce semaforul arată verde? Deși dă un plus de adrenalină, acest obicei determină motorul să consume mai mult combustibil, ca să facă față unei astfel de solicitări. Cam la fel se întâmplă și cu frânatul. Atunci când te oprești brusc înainte de-o trecere de pietoni, benzina sau motorina începe să curgă din plin. Luând în calcul numărul uriaș de semafoare din oraș, consumul este destul de mare.
Atunci când acul trece de 120 km/h, mașina consumă mai mult combustibil decât în mod normal. Cu cât accelerezi, cu atât mai mare este rezistența aerului. Când erai mic, ai încercat să fugi împotriva vântului? Oboseai foarte repede, nu-i așa? Pentru a face față setei tale de adrenalină, mașina va avea nevoie de o cantitate mai mare de benzină. Iar asta înseamnă un rezervor gol în timp mai scurt.
Nu mai ține în portbagaj lucruri grele, pe care nu le folosești zilnic: scule pentru reparația casei, corturi, bicicleta copilului sau alte obiecte despre care crezi tu că merită să stea în mașină. Surplusul de greutate (să zicem 40-50 de kilograme) face să consumi cu 1-1,5 l combustibil mai mult la suta de kilometri. Totodată, minimizează și utilizarea diferitelor gadgeturi și încărcătoare. Evită să dai drumul la aer condiționat, atunci când nu este o urgență.
Mersul cu mașina prin ploaie mărește puterea de rezistență. Situația este similară cu cea de accelerare, doar că aici consumul se va mări chiar și la viteza de 60 km/h.
Acest lucru te ajută să economisești carburant. Reține că presiunea mai mică în anvelope duce la o creștere a consumului cu până la 5%. Fiecare model de autoturism are recomandări de la producători. Vezi cum a reușit un român să alimenteze mașina de 260 de ori fără să plătească. Metoda la care a apelat a șocat Europa.