Secretele ascunse de Sfinxul din Egipt. De ce este considerat a 8-a minune a lumii
Dintre toate monumentele în care Egiptul abundă, este unul care stimulează imaginația în aceeași măsură. Marele Sfinx din Giza, magnificul leu cu cap de om care privește veșnic peste fertila vale a Nilului, cu fața spre soare. De câteva sute de anii arheologi, cercetători și oameni simpli au încercat să descopere misterul din spatele acestui vestigiu spectaculos. Printre altele Sfinxul din Egipt este considerat a fi a 8-a minune a lumii.
Sfinxul din Egipt. Pe cât de maiestuos, pe atât de misterios
Cine nu a auzit de Sfinxul din Egipt, monstrul al cărui nume a devenit un cuvânt secundar pentru mister? Trăsăturile sale, reproduse într-o abundență care ar fi devenit obositoare într-o operă de artă, și-a făcut vizibil aspectul familiar locuitorilor din fiecare țară civilizată.
A fost tema poeților, pictorilor, muzicienilor, teologilor și istoricilor. Cu toate acestea, a rămas misterul tăcut al veacurilor. Marele paradox este că, în același timp, este cel mai cunoscut și cel mai puțin cunoscut dintre toate monumentele din Egipt.
În ciuda multitudinii de scriitori care s-au ocupat de subiectul Sfinxului, nu s-a știut nimic despre el, dincolo de înfățișarea sa exterioară, măsurători etc. Când a fost realizat, din ce motiv, ce a reprezentat? Acestea au fost întrebări care au rămas fără răspuns. Întrebările au contribuit la adăugarea reputației sale misterioasă. Situl unde se află Sfinxul din Egipt a fost refăcut în mod repetat și totuși și-a păstrat secretul intact.
Misterul Marelui Sfinx încă nedescoperit
Marele Sfinx este situat pe platoul Giza, la aproximativ 10 km vest de Cairo, pe malul vestic al râului Nil. Mai târziu, conducătorii egipteni l-au venerat ca un aspect al zeului soarelui, numindu-l Hor-Em-Akhet.
Sfinxul se află într-o parte a necropolei din vechiul Memphis. Acesta fusese sediul puterii pentru faraoni, la mică distanță de cele trei piramide mari. Marea Piramidă din Khufu, a lui Cheops, Khafre, a lui Chephren și Menkaura, consturită de Mycerinus.
Cea mai mare sculptură din lumea antică
Monumentul este cea mai mare sculptură din lumea antică. Are o lungime de 73,5 m și o înălțime de 20 m. O parte din uraeus, cobra sacră care proteja împotriva forțelor malefice, nasul și barba rituală lipsesc. Astăzi barba este afișată în British Museum.
Extensiile din partea laterală a capului fac parte din pânza regală. Deși capul Sfinxului a fost grav afectat de mii de ani de eroziune, urmele vopselei originale pot fi încă văzute. Se crede că inițial fața Sfinxului a fost vopsită în roșu închis. Un mic templu între labele sale conținea zeci de stele inscripționate plasate de faraoni în cinstea zeului Soare.
Sfinxul din Egipt îl reprezintă pe Chephren, un faraon din dinastia a IV-a
Explicația pentru enigmatica sculptură favorizată de majoritatea egiptologilor este că Chephren. Acesta era un faraon din dinastia a IV-a, care avea piatra în formă de leu cu fața proprie. Sepresupune că a fost cpnstruit în același timp cu construcția piramidei din apropiere, în jurul anului 2540 î.Hr.
Cu toate acestea, nu există inscripții nicăieri care să-l identifice pe Chephren cu Sfinxul. Nici nu se menționează nicăieri construcția sa, ceea ce este oarecum ciudat atunci când se ia în considerare măreția monumentului.
Egiptologii nu sunt de acord cu decoperirile lui West și Schoch
În ciuda pretențiilor multor egiptologi, nimeni nu știe cu siguranță când a fost construit Sfinxul sau de cine. Deși Egiptul este arid astăzi, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, terenul era umed și ploios.
În consecință, celebrii arheologi West și Schoch au concluzionat că, pentru a avea efectele eroziunii apei pe care le-au găsit, Sfinxul ar trebui să aibă o vechime între 7.000 și 10.000 de ani.
Egiptologii au respins teoria lui Schoch ca fiind foarte defectuoasă. Majorittea egiptologilor au subliniat că furtunile mari de odinioară predominante în Egipt s-au oprit cu mult înainte de construirea Sfinxului.
Are Sfinxul pasaje secrete? Un alt mister neelucidat
Există diverse legende ale pasajelor secrete asociate Marelui Sfinx. Investigațiile efectuate au localizat diferite anomalii în zona din jurul monumentului, deși acestea ar putea fi caracteristici naturale.
În 1995, muncitorii care renovau o parcare din apropiere au descoperit o serie de tuneluri și căi. Dintre aestea două se duceau în subteran, aproape de Sfinx. Robert Bauval credea că acestea sunt contemporane cu Sfinxul însuși.
Între 1991 și 1993, echipa lui Anthony West a găsit dovezi ale anomaliilor sub formă de spații sau camere goale, Descoperirile erau la câțiva metri sub sol, între labele Sfinxului. Autoritățile egiptene nu au permis o examinare suplimentară.
Proiect de restaurare a monumentului demarat de autorități
Astăzi, marea statuie se prăbușește din cauza vântului, umidității și a smogului din Cairo. Un proiect uriaș și costisitor de restaurare și conservare a fost în curs de desfășurare din 1950. În primele zile ale acestui proiect cimentul era folosit pentru reparații care erau incompatibile cu calcarul, cauzând astfel deteriorări suplimentare structurii.
Pe o perioadă de 6 ani, peste 2.000 de blocuri de calcar au fost adăugate la structură și substanțe chimice au fost injectate în ea, dar tratamentul a eșuat. În 1988 umărul stâng al Sfinxului se afla într-o stare de deteriorare atât de mare încât blocurile cădeau.
În prezent, restaurarea este încă un proiect în desfășurare sub controlul Consiliului Suprem de Antichități din Egipt. Se fac reparații la umărul deteriorat și încearcă să prezerve o parte din subsol. În consecință, astăzi accentul este pus mai degrabă pe conservare decât pe explorări sau săpături ulterioare. Specialiștii sunt de părere că va trebui să așteptăm încă mult timp înainte ca Marele Sfinx să renunțe la secretele sale.
Cu toate astea, majoritatea cercetătorilor au căzut de comun acord că Sfinxul din Egipt este într-adevăr cea de-a 8-a minune a lumii. Marele Sfinx din Giza este „chiar întruchiparea antichității și a misterului în sine”. Dintre toate celelalte monumente antice care au fost sculptate și construite în urmă cu mii de ani, Sfinxul din Giza este singurul care îi entuziasmează și încă îi încurcă pe experți.