Secrete pentru cel mai bun chec. Ce să adaugi în loc de zahăr pentru un gust special, va ieși mult mai aromat

de: Anca Lupescu
27 05. 2024

Checul este unul dintre cele mai simple și delicioase deserturi din bucătăria românească. Pe lângă faptul că este simplu de făcut, ingredientele de care ai nevoie pentru a face un chec pufos sunt unele pe care orice om le are la îndemână.

Ce trebuie să știi despre cel mai pufos chec

Ca să îți iasă un chec pufos, pe lângă ingrediente, trebuie să ai grijă și la câteva aspecte esențiale.

De exemplu, tava trebuie să fie din metal neaderent. Un truc al bucătarilor pentru un chec pufos este să ungi tava cu unt și apoi să o tapetezi cu făină înainte de a pune aluatul.

Vezi și: Ingredientul inedit care schimbă complet gustul checurilor. Le face mai pufoase şi delicioase, prea puţine gospodine îl folosesc

Dacă tava nu este antiaderentă, poți să o tapetezi cu foaie de copt. Evită tăvile de silicon, deoarece acestea necesită un timp de coacere mai mare și nu obțin aceeași suprafață aurie și crocantă.

Nu umple niciodată tava până la margini. Checul trebuie să aibă spațiu să crească, altfel aluatul va curge din tavă.

Ingredientele principale pentru un chec pufos sunt untul topit, praful de copt și cacaua. Toate acestea trebuie să fie de calitate. Cacaua trebuie cernută întotdeauna, pentru a evita formarea cocoloașelor, la fel și făina.

Adaugă coajă de lămâie pentru a da checului un gust aromat și plăcut. Dacă nu ai, poți folosi esențe de rom și vanilie.

În checuri, poți folosi miere în loc de zahăr, dar ai nevoie de o cantitate mai mică. De exemplu, 90 de grame de zahăr pot fi înlocuite cu 30 de grame de miere.

Secrete pentru cel mai bun chec

Pentru ca checul să nu îți iasă uscat și să fie delicios, ai nevoie să știi câteva secrete. În primul rând, orice aluat de chec trebuie să conțină o grăsime: fie că este unt topit sau ulei. 

Acest ingredient îl va face să nu fie deloc înecăcios sau uscat.

Apoi, checul trebuie copt la o temperatură cuprinsă între 165 și 175 de grade Celsius. Dacă îl coci la o temperatură prea mare, suprafața se va arde, în timp ce interiorul va rămâne crud.

Întotdeauna testează interiorul checului cu o scobitoare. Dacă iese curată din centrul checului, atunci prăjitura este gata. 

Cum faci chec fără praf de copt. Reţeta veche, pe care orice gospodină trebuie să o ştie

Dacă scobitoarea iese umedă și plină de aluat, checul trebuie mai copt. Dacă suprafața s-a copt suficient, dar interiorul este crud, pune o folie de copt deasupra checului și mai lasă-l în cuptor. Astfel, se va coace doar interiorul prăjiturii și suprafața nu se va arde.

Folosește întotdeauna unt de calitate, gras, și cacao neagră, pe care să o cerni înainte de utilizare. Dacă rețeta cere lapte, asigură-te că folosești lapte gras și întotdeauna la temperatura camerei.

Dacă aplici aceste secrete, vei putea pregăti un chec pufos, aromat și perfect copt de fiecare dată!