Secretul despre mici pe care trebuie să-l știi. Cum îi mănânci ca să nu faci cancer
Dacă obișnuiești să mănânci mici des, e bine să știi că nu trebuie consumați oricum. Ce nu știu muți e că modul în care-i mănâncă toți românii, este extrem de nociv și duce la apariția unor boli grave și chiar cancer.
Micii cu pâine și muștar sunt alimentele favorite ale românilor, iar când le spui că ar putea să le facă rău, deja sursa răului devii tu, nu ceea ce consumă în cantități industriale. Sau mai sunt cei care te întreaba „și atunci ce mai mâncăm?”, de parcă micii sunt singura hrană care a mai rămas pe fața Pământului.
Ce fel de mici să cumperi din supermarket
Adevărul este că orice aliment devine nociv dacă este mâncat în exces. Nutriționiștii atrag însă atenția mai ales când e vorba de carne tocată combinată cu diverse substanțe sintetice pe care le consumăm fără să ne dăm seama pentru că ne rezumăm doar la savoarea pe care o dau.
Atunci când cumperi mici din supermarket, trebuie să citești întâi pe eticheta de pe produs, înainte de a pune caserola în coș. Dacă acea carne tocată este prea grasă și conține pe lângă sare, condimente și bicarbonat de sodiu și alte ingrendiente, ar fi bine să pui caserola înapoi pe raft. Tot ce este adăugat în plus pe lângă componentele menționate sunt nocive.
Cum se gătesc micii ca să nu fie nocivi
Modul în care-i gătești este și el deosebit de important. O să ți se pară aberant, dar nu e bine pentru sănătatea ta să-i frigi la foc direct, pe acel grătar clasic cu cărbuni. E valabil și pentru orice altă „frigare”. Se zice că nu-i nimic mai bun decât carnea friptă la jar, dar sunt și puține lucruri mai nocive decât asta.
Cel mai sănătos este grătarul cu apă care se pune deasupra unei flăcări. Este acel grătar circular pe care l-ai văzut în magazine și care se pune direct pe aragaz. Carnea trebuie friptă bine, ca să eviți contaminarea cu trichineloză.
În combinație cu bere, e un festin, dar e nociv
Medicul Gheorghe Mencinicopschi spunea cândva că nu e bine să combini mici cu bere. Cel mai indicat este să bei după ei vin roșu, preferabil din acela natural, fără sulfiți, pentru că astfel scade toxicitatea cărnii.
Revenind la etichetele de pe caserolele de mici, ai grijă la ingrendiente. Multe măcelării bagă șorici în comcpoziție, dar acesta crește colesterolul și poate duce la gută dacă mănânci săptămânal așa ceva. Coloranții precum carmin sunt și ei periculoși pentru organism pentru că sunt cangerigeni. Alte substanțe pe care trebuie să le eviți sunt acidul ascorbic, acidul citric și monoglutamatul de sodiu.
Cel mai bine este să cumperi carne tocată, simplă și să înveți să prepari singur cmpoziția pentru mici, ca să fii sigur de ceea ce pui pe masă.