Se vor da bani de la stat în 2021. Cine poate beneficia de 500 de lei, pe lună

de: Alex Cazacu
29 12. 2020

În caz că va fi oficializat, un proiect de lege lansat recent de Ministerul Muncii vă mări numărul beneficiarilor care vor putea lua ajutoare de la stat pentru încălzirea pe timp de iarnă și va stabili un supliment financiar lunar pentru energie pentru persoanele vulnerabile pe tot parcursul anului.

Se vor da bani de la stat în 2021

Acest proiect de lege lansat în dezbatere publică va oferi posibilitatea și celor cu venituri de până la 810 lei pe persoană din familie și de 1.445 lei pentru persoanele singure să ceară un ajutor de la stat pentru încălzire în sezonul rece, potrivit avocatnet.ro. Acum, veniturile maxime pe baza cărora poate fi solicitat ajutorul pentru încălzire sunt stabilite la 800 lei pentru persoană din familie și 1.082 lei pentru persoanele singure.

Prin acest proiect, Ministerul Muncii urmărește să stabilească cuantumul ajutoarelor și în funcție de veniturile beneficiarilor. Așadar, persoanele cu venituri mici vor putea primi un ajutor care va acoperi în întregime cheltuielile cu energia termică. De asemenea, cele cu venituri la limita maximă vor primi o compensare de minimum 10%.

Câți bani vor putea primi persoanele vulnerabile

În funcție de tipul de încălzire, persoanele vulnerabile pot primi până la:

  • 250 lei/lună pentru gaze naturale;
  • 500 lei/lună pentru energie electrică;
  • 80 lei/lună  pentru combustibili solizi și petrolieri.

Persoanele cu venituri lunare sub 810 lei persoană din familie sau 1.445 lei pentru persoanele singure, pot beneficia de un supliment financiar, pe lângă ajutorul pentru căldură, în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate:

  • 30 lei pentru consumul de energie electrică;
  • 10 lei pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei pentru consumul de energie termică;
  • 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri.

Consumatorii vizați de proiectul de lege

Persoanele vulnerabile vizate de acest proiect de lege sunt împărțiți în categoriile următoare:

  • consumatori vulnerabili din motive de venit;
  • consumatori vulnerabili din motive de vârstă;
  • consumatori vulnerabili din motive de sănătate;
  • consumatori vulnerabili ca urmare a faptului că gospodăria se află în zone izolate.

Este preconizat ca acest proiect de lege să intre în vigoare pe 1 septembrie 2021, iar propunerea legislativă ar urma să abroge OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecție sociale în perioada sezonului rece și Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Este important de menționat că prevederile acestui proiect de lege nu sunt încă oficiale. Acest proiect trebuie aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului. În caz că va fi adoptat de Parlament și promulgat de președintele României, proiectul va deveni oficial după publicarea sa în Monitorul Oficial.