Se schimbă vremea în toată țara. ANM a schimbat prognoza pentru weekend

de: Ștefan R. Apostol
11 10. 2024

Dacă până astăzi am avut parte de valori termice, cu mult peste media anuală a lunii în care ne aflăm, conform noii prognoze, se schimbă vremea în toată țara. ANM a schimbat prognoza pentru weekend, așa că ne vom putea aștepta la modificări considerabile ale vremii.

Luna octombrie, una extrem de călduroasă

După ce la finalul lunii septembrie România trecea prin fenomene meteo extreme, precum Ciclonul Boris și viiturile din Galați și Vaslui, octombrie a adus nesperate valori termice ridicate.

Cel puțin în ultima săptămână termometrele au înregistrat 26-28 de grade în mai toată țara.

Deși aceste valori s-au menținut, noua prognoză a specialiștilor vine cu vești nu tocmai bune, conform cărora se schimbă vremea în toată țara. Pentru ziua de astăzi, dar și pentru sâmbătă, ANM a emis cod galben de ploi.

Se schimbă vremea în toată țara, conform noilor predicții meteo

La ora la care scriem despre aceste noi modificări, ANM a emis și a schimbat prognoza pentru weekend, având în vedere că există cel puțin 2 avertizări de cod galben de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului.

Ambele avertizări sunt valabile, cel puțin până mâine seară, în jurul orei 21:00, ora locală.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă (11/12 octombrie) și pe parcursul zilei de sâmbătă (12 octombrie), în sudul și sud-estul țării vor fi averse și pe arii restrânse descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi de 10…15 l/mp și izolat vor depăși 25 l/mp.

Vântul va avea intensificări în regiunile estice și pe alocuri în cele sud-vestice, cu viteze în general de 40…50 km/h.”, se arată în prima avertizare de cod galben ANM.

ANM a schimbat prognoza pentru weekend

Pe de altă parte, deși am avut parte de vreme atipică în luna octombrie, a doua avertizare vorbește despre intensificări ale vântului, în special în zona de ese și nord-est a Munteniei, în Dobrogea și în Moldova.

Conform datelor din avertizare, intensificările vor fi pe tot parcursul zilei de mâine, preconizându-se că fenomenele se vor menține până seara, în jurul orei 21:00.

„Pe parcursul zilei de sâmbătă (12 octombrie), în Moldova, estul și nord-estul Munteniei precum și în Dobrogea, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 50…55 km/h.”, se precizează în a doua avertizare de cod galben pentru acest weekend.

Deși nu sunt anunțate precipitații, mari cantitativ, nu ar trebui să uităm experiențele de la finele lunii septembrie, care au adus viituri și dezastre în cel puțin 2 județe, Galați și Vaslui, fiind emise atunci avertizări mult mai ample și instaurându-se starea de alertă.

Rămâne de urmărit ce se va întâmpla în aceste 48 de ore, și dacă vremea se va menține, în continuare, caldă, chiar dacă ANM a schimbat prognoza pentru weekend.