Se schimbă vârsta de la care se ia buletinul. Ce se întâmplă cu buletinul fără cip al românilor

de: Dumitrache Diana
23 10. 2020
Se schimba varsta de la care se ia buletinul. Ce se intampla cu buletinul fara cip al romanilor (1)

În luna ianuarie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că actualele cărți de identitate vor fi modificate, pentru a fi în conformitate cu reglementările dispuse de Uniunea Europeană. De curând, Marian Murguleț, secretar de stat Tehnologia Informației, a spus exact de când vor deveni obligatorii, ce se întâmplă cu buletinul fără cip al românilor şi care este noua vârsta la care se ia actul de identitate.

Informaţii importante despre noul buletin cu cip al românilor

Marian Murguleț, secretar de stat Tehnologia Informației, a făcut, în cadrul unei conferințe, precizări importante despre cărţile electronice de identitate. Conform acestuia, buletinele cu cip vor fi obligatorii din 2 august 2021 şi vor conţine date biometrice ale titularului. De asemenea, se schimbă şi vârsta la care actul de identitate poate fi eliberat pentru prima oară.

„Noul document de identitate va putea fi eliberat de la vârsta de 12 ani. Autoritățile vor putea emite și cărți de identite simple, fără cip, dar acestea nu vor permite titularilor libera circulație în Uniunea Europeană în baza actului de identitate. Noul buletin, ca o noutate, va putea include și domiciliul în străinătate.

Este foarte important să folosim această oportunitate ce decurge din obligația de aliniere la standardele menționate, pentru a introduce nu doar o nouă carte de identitate, care să conțină suplimentar date biometrice – amprente ș.a.m.d – ca și în cazul actualelor pașapoarte electronice, ci să venim cu un instrument modern care să asigure ireversibilitatea transformării digitale a României”, a explicat Murguleț, conform Profit.ro.

Aşa va arată noul act de identitate al românilor, obligatoriu din 2 august 2021

Cum va arăta noul act de identitate al românilor, obligatoriu din 2 august 2021

Ce vor putea face românii cu noul buletin cu cip

Buletinul electronic va permite românilor să se autentifice în sistemele informatice ale MAI sau ale altor instituții publice, precum și utilizarea semnăturii electronice. Actul va fi valabil şi ca un card de sănătate, având tot istoricul medical al titularului. Secretarul de stat a mai dezvăluit şi care va fi preţul noului act de identitate.

„Noua carte de identitate electronică va putea și trebuie să includă cardul electronic de sănătate, iar ulterior se pot adăuga orice alte servicii.

Știu din experiența colegilor CIO guvernamentali din alte țări UE că prețul variază între 15 și 40 euro, iar eu sunt convins că România nu doar că se va îndrepta spre limita minimă, dar e foarte posibil să fie chiar mai jos, undeva la limita a 10 euro”, a mai spus Murguleț.