Se schimbă structura anului școlar? Câte vacanțe ar putea avea elevii din România
Elevii ar putea avea mai multe vacanțe în viitorul an școlar. Ministerul Educației are în vedere o nouă structură a anului școlar, iar una dintre variantele luate în calcul este aceea cu mai multe vacanțe, mai scurte și mai dese. Este posibil ca începând cu noul an școlar, elevii să aibă parte de mai mult timp liber de la școală.
Se modifica structura viitorului an școlar
Autoritățile vor să evite situația în care elevii să fie la cursuri perioade lungi de timp. În prezent, perioada de învățare este de 15 săptămâni legate.
Această variantă este doar una posibilă, iar Ministerul Educației stabilește cum va fi structura anului școlar viitor, conform Digi24.
Anul acesta, elevii nu au avut vacanță între semestre. Primul semestru s-a încheiat într-o zi de vineri iar lunea următoare a început semestrul doi. Totul s-a întâmplat din cauza faptului că elevii au avut vacanță două săptămâni forțată, din cauza pandemiei.
Următoarea vacanță în actualul an școlar este în perioada 15 aprilie – 1 mai, iar vacanța de vară va începe în 11 iunie.
Ce spune ministrul Educației
„Am precizat deja că îmi doresc o perioadă de cursuri mai lungă. Vom avea discuții cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților și propunerea mea va fi o perioadă de cursuri mai lungă. O să vedem cât rezultă din discuții.
Eu o să prezint argumente, o să prezint perioada de cursuri din alte state care au rezultate remarcabile în sistemele de educație, o să prezint toate aceste argumente pentru a se constitui într-o pledoarie pentru o perioadă de cursuri mai lungă.
„Voi susține cu toate argumentele posibile nevoia de extindere a perioadei de cursuri începând cu septembrie 2022, deci cu anul următor.
Cu speranța că aceste argumente vor fi înțelese, se va înțelege că sunt în favoarea elevilor, chiar dacă nu sunt în favoarea tuturor, și nu vreau să dau exemple sub sintagma tuturor –
la Ministerul Educației ne interesează educația, ne interesează elevii. Și, în speranța că vor fi acceptate, ele vor fi anunțate din timp și vor presupune și o schimbare, mai mică sau mai mare, în structura anului școlar – repet, nu 2021-2022, dar foarte posibil 2022-2023”, declara ministrul pe 5 august 2021.