Se schimbă regulile pentru pensionari. Ce a anunțat acum Ministrul Muncii. Un milion de persoane vor fi afectate

de: Ștefan R. Apostol
15 01. 2020

Zeci de mii de pensionari și-au primit pensiile pentru luna ianuarie cu o întârziere de câteva zile. Poștașii le-au adus pensiile între 10 și 20 ianuarie. Cei care nu vor fi găsiți de ei acasă, vor trebui, ulterior, să ridice banii de la poștă, dar nu mai târziu de data de 22 ianuarie 2020.

Se schimbă regulile pentru pensionari

Așa a început anul 2020 pentru aproximativ 2 milioane de pensionari. Ministrul Muncii anunța la acel moment că va tragela răspundere factorii decizionali care au produs acest decalaj. Ea le- a cerut băncilor săptămâna trecută să plătească pensiile, având în vedere că banii erau în conturi. Explicația ulterioară a Ministrului se referea la procedurile greoaie care există pentru virarea pensiilor şi anunţa că le va schimba. „Ce mă interesează pe mine: să ajungă banii cât mai repede la pensionari”, a scris ministrul Muncii.

Pe 11 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că așa se comunciă mai nou cu contribuabili, Violeta Alexandru anunța că s-au plătit pensiile prin viramente bancare, în mare parte, dar și că Poșta Română ar fi făcut același lucru.

”Băncile au făcut plățile pensiilor. Ultimele plăți se fac luni. S-a putut, deci, face plata imediat, nu după 2 zile. Da, am ținut să se facă plățile cât mai repede după această perioadă de sărbători. Mă bucur că am atins obiectivul de a începe plățile până în acest week-end. Puteam să mă rezum la comunicări seci gen: nu avem ce face, au fost multe zile libere. Dar, îmi pasă.

Le mulțumesc mult pensionarilor care mi-au confirmat acest lucru. Poșta a livrat deja aproape de jumătate din pensiile la domiciliu. Se lucrează și la acest sfârșit de săptămână. Până la jumătatea săptămânii viitoare se acoperă toate adresele dacă persoanele sunt la domiciliu.  Respectul meu pentru pensionari se vede prin fapte. Mai puține vorbe și mai multă treabă. Se poate! Închei o zi în care am mișcat lucrurile. Puțin dar eficient.”, a scris pe 11 ianuarie Violeta Alexandru.

Ce a anunțat acum Ministrul Muncii. Un milion de persoane vor fi afectate

În urmă, cu aproximativ 24 de ore, tot pe rețelele de socializare Ministrul Muncii anunța o modificare a procedurilor de distribuire a pensiilor, lucru ce ar putea afecta peste un milion de pensionari. Este vorba de modificări la nivelul convențiilor dintre CNPP și bănci astfel încât banii să ajungă mai devreme la pensionari. Astfel,în opinia Ministrului, se va termina cu interpretarea diferită a prevederii din contracte care vorbește despre plata care se face în maxim 2 zile. A luat în calcul și standardizarea comisionaelor și a termenelor de plată și livrare a pensiilor către contribuabili.

Se schimbă regulile pentru pensionari. Ce a anunțat acum Ministrul Muncii. Un milion de persoane vor fi afectate

”Pentru că doresc ca pensiile să ajungă cât mai repede la pensionari, prin toate canalele de distribuție, am discutat în această dimineață, în mod aplicat, cu reprezentanții băncilor din sistem. Vom schimba Convențiile dintre CNPP și bănci astfel încât banii să ajungă mai devreme la pensionari. Terminăm cu interpretarea diferită a prevederii din contracte care vorbește despre plata care se face în maxim 2 zile. Comisioanele, termenele de plată și de livrare, nu doar le discutam, le standardizăm și le și schimbăm. Nu vor mai exista diferențe de mod de lucru între bănci.

(…)am convocat băncile la o ședință. Rolul meu ca ministru este să rezolv urgențe (nu e zi fără urgență!) dar să și îndrept problemele de sistem. Am discutat cu băncile astăzi, vom schimba Convențiile, nu voi mai lăsa loc de interpretări în calcularea zilelor de efectuare plăți. Convențiile acestea erau din 2000, 2001, 2003. Până la mine nu i-a păsat nimănui să aducă termenii contractuali cât mai aproape de nevoile pensionarilor.

Procedurile prin care banii (care inițial sunt în bilete la ordin, se duc către bănci de la care Poșta accesează cash) ajung de la Trezorerie la Bănci, la Poștă și în teritoriu sunt mai complicate. Mult mai complicate și, aș spune, rudimentare prin comparație cu cele care implică unitățile bancare.”, a mai scris Violeta Alexandru.