23 feb. 2024 | 15:16

Se schimbă regulile pentru cardurile de energie. Cine va primi în continuare

News
Se schimbă regulile pentru cardurile de energie. Cine va primi în continuare
Se schimbă regulile pentru cardurile de energie. Cine va primi în continuare

Anunț important pentru românii care primesc ajutoare din partea statului! Beneficiarii cardurilor de energie trebuie să știe ce se va întâmpla cu acestea din 2024. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut un anunț important, în care a vorbit de noile schimbări.

Cine mai primește carduri de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că românii vor beneficia în continuare de sprijin pentru plata facturilor la încălzire și energie în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024. Astfel, cei care au primit 1400 de lei anul trecut nu trebuie să își facă griji, pentru că îi vor primi și anul acesta.

Această măsură a fost luată în contextul modificărilor legislative și a necesității de a asigura protecția celor vulnerabili în fața creșterilor de prețuri, care au afectat în mod semnificativ accesul la resursele de încălzire.

Vezi și: Interzis pentru românii care au carduri de energie. Așa vor pierde banii imediat

Conform anunțului oficial al ministerului, beneficiarii care au primit ajutor în toamna lui 2023, inclusiv cei care utilizează lemne pentru încălzire, vor continua să primească sprijinul necesar și în primăvara lui 2024.

Această decizie vine în sprijinul familiilor și persoanelor vulnerabile care se confruntă cu dificultăți în a face față cheltuielilor legate de încălzirea locuințelor în perioadele reci. În plus, ministerul a subliniat că cererile soluționate în toamna anului 2023, cu accent pe cele referitoare la sumele acordate pentru achiziționarea de material lemnos, vor rămâne valabile și în primăvara anului 2024, fără nicio modificare a condițiilor inițiale.

Această continuare a sprijinului financiar este menită să ofere stabilitate și siguranță beneficiarilor, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora în perioadele dificile.

„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată Guvernul a aprobat menținerea în plată, la același nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire și suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă”, se arată pe pagina oficială de Facebook a MMSS.

Pentru cine sunt valabile noile schimbări

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, noua legislație, inclusiv Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), va fi aplicată exclusiv pentru cererile depuse ulterior acestei date. Această decizie are ca scop asigurarea continuității sprijinului pentru cei care au beneficiat deja de acest ajutor și implementarea unor criterii actualizate pentru acordarea ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie.

Te-ar putea interesa și: Valabilitatea cardurilor de energie, prelungită. Adrian Câciu, anunţ aşteptat de toţi beneficiarii. Până când se pot folosi banii

Noile criterii de acordare a ajutorului, stabilite de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), vor fi valabile doar pentru cei care depun cereri de sprijin pentru încălzire și energie după data menționată, respectiv 1 ianuarie 2024.

„Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024”, au adăugat reprezentanții Ministerului Muncii.

Cardurile de energie urmează să expire

Cu apropierea datei de 31 martie 2024, cardurile de energie se pregătesc să expire, iar beneficiarii trebuie să fie conștienți de acest lucru pentru a evita pierderea sumelor disponibile pe aceste carduri.

Aceste carduri au servit drept instrumente importante pentru plata facturilor la energie electrică, gaze naturale și alte materiale de încălzire și au reprezentat o modalitate comodă și eficientă de gestionare a cheltuielilor pentru necesitățile de energie.

La începutul acestui an, Poșta Română a informat publicul cu privire la data limită de valabilitate a acestor carduri, subliniind că acestea pot fi utilizate până pe 31 martie 2024. Utilizatorii au avut posibilitatea să achite cu aceste carduri facturile curente sau restante la energie electrică, gaz, lemn de foc și alte materiale de încălzire, exclusiv pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Modalitățile de plată cu cardul de energie au fost variate, iar beneficiarii au putut opta pentru una dintre cele trei metode oferite de Poșta Română: plăți la orice subunitate a Poștei Române, prin intermediul poștașului la domiciliu sau online, pe site-ul Poștei Române. Cardurile au permis și efectuarea mai multor plăți către mai mulți furnizori, până când suma disponibilă pe card a fost epuizată.

Cu toate acestea, este important de menționat că banii necheltuiți până pe 31 martie 2024 vor fi pierduți. Acest lucru înseamnă că beneficiarii trebuie să utilizeze sumele rămase pe card pentru plata facturilor la gaze naturale și energie electrică înainte de data limită pentru a evita pierderile financiare.

Există totuși o soluție pentru cei care nu doresc să își piardă banii disponibili pe carduri. Potrivit unui proiect de ordonanță inițiat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, românii care au primit carduri de energie și au achiziționat lemne de foc vor putea încasa, în numerar, sumele rămase pe aceste carduri, în anumite condiții.

Vezi și: Când intră banii pe carduri pentru românii care primesc vouchere. Anunțul venit de la minister

Cei care vor să dovedească modul în care au cheltuit banii trebuie să aducă la Poștă:

a) cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal;

b) actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise până la data de 15 martie 2024, cum ar fi avizul de însoţire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care fac dovada că au achiziţionat lemn de foc pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative şi dovada achitării acestora către furnizorul de lemn de foc;

d) în situaţia în care beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu sau altă reşedinţă decât cel/cea care este inscripţionat/ inscripţionată pe cardul de energie, contractul privind furnizarea lemnului de foc la domiciliu sau reşedinţă împreună cu declaraţia pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea preţului la energie la adresa unde locuieşte.

PlaySport
E aproape ILEGAL de fierbinte! S-a iubit nebunește cu Ronaldo și nu s-a știut absolut nimic până acum! Dezvăluie TOT din relație. Cum a agățat-o Cristiano
Ego.ro
Unica IMAGINE care a scăpat pe net cu Carmen Iohannis în costum de baie! Toți au rămas uluiți
Stirile PROTV
Un mare lanț de restaurante fast-food vine în România. Orașul neașteptat în care deschide prima locație
EVZ.ro
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Digisport.ro
”Plin de ciudați”. ”Cea mai frumoasă sportivă din România” a dezvăluit ce-a pățit, ani la rând, pe internet
Adevarul
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
BZI.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Sport.ro
FOTO “Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive
Viva.ro
Scandalul uitat dintre Bianca Drăgușanu și Anamaria Prodan: „Toate deşteptele şi perfectele cu castraveţi în cap au început să...”
Impact.ro
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Stiri din Lume
AMANTELE care au devenit NEVESTE! Ele au DISTRUS căsniciile barbaților celebri din România
Parteneri
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Redactia.ro
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion
Click.ro
NU le RECUNOȘTI! Cum arătau divele din România acum 30 de ani! Transformare ȘOCANTĂ
Vocea.biz
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și a mâncat un chips extrem de picant
Digi24
Cum a apărut îmbrăcată o actriță din Rusia la Cannes. Toată lumea vorbește despre rochia ei!
Unica.ro
Toți proprietarii din România vor fi expuși. Amenzile sunt fără precedent
EVZ.ro
Ce prevestește șarpele de casă. Superstiții legate de șerpi în casă și în curte
Spynews
Devine obligatoriu în România din 1 iulie. Decizie pentru proprietarii de locuințe
Capital.ro
Atenţie, "Ziua Miracolelor", sâmbătă, 18 mai 2024! | Poţi da lovitura în cea mai norocoasă zi din 2024
Antena 3
Fosta soție a unui actor celebru a ajuns să doarmă pe străzi și să mănânce din gunoaie. Cum a fost surprinsă? Atrăgea toate privirile când apărea în public
Avantaje
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Andreea Tonciu nu îi poate refuza nimic fiicei sale, Rebeca. Bruneta recunoaște că o răsfață prea mult: "Îi plac banii..." / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Un întreg oraș e speriat după ce camerele de supraveghere au filmat o creatură bizară în fața grădinii ZOO. Ce poate fi
Antena 1
WOW! Carmen Iohannis i-a ȘOCAT pe toți! Cum a apărut în public: s-a văzut...
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro