Se schimbă legea! Polițiștii devin mai puternici din ianuarie 2020. Ce măsuri vor putea lua împotriva cetățenilor

Se schimbă legea! Polițiștii devin mai puternici din ianuarie 2020. Ce măsuri vor putea lua împotriva cetățenilor
Polițiștii devin mai puternici din ianuarie 2020

Polițiștii devin mai puternici din ianuarie 2020, când vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Poliției Române.

Polițiștii vor putea să solicite cetățenilor să adopte poziția culcat

De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent. Aceștia vor avea dreptul să solicite persoanei care este legitimată să țină mâinile la vedere și, dacă este cazul, să renunțe la mijloacele care pot fi folosite pentru un atac armat.

De asemenea, oamenii legii vor putea să solicite adoptarea unei poziții inofensive, care să le permită să efectueze un control în siguranță. Prin poziție inofensivă se înțelege:

  • ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul
  • depărtarea picioarelor
  • adoptarea poziției șezut
  • adoptarea poziției culcat
  • altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană


„Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

(…) Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat”, se precizează în comunicatul postat pe Facebook de Poliția Română.

Legea nr. 192 din 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României pe 28 octombrie și intră în vigoare în 90 de zile, adică la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI