07 mai 2024 | 13:47

Se schimbă legea pentru vechimea în muncă, nu va mai exista discriminare. Proiectul de lege de care trebuie să afle viitorii pensionari

Politică
Se schimbă legea pentru vechimea în muncă, nu va mai exista discriminare. Proiectul de lege de care trebuie să afle viitorii pensionari
Se așteaptă votul din Senat

Un nou proiect legislativ, depus de parlamentari, vrea să modifice anumite prevederi din noua legea pensiilor, în principiu fiind vorba de vechimea în muncă a acelor angajați cu contracte prin mandat. Dacă acest proiect va trece de Parlament, se schimbă legea pentru vechimea în muncă, și nu va mai exista discriminare, spun semnatarii proiectului.

Ce este contractul de mandat și cum se ia în calcul

În legislația în vigoare, mai exact în Codul Civil, este prevăzut cadrul legal cu privire la acei angajați cu contract de mandat.  Conform legislației, și anume Legea 31/1990, este explicat ce înseamnă, de fapt, contractul de mandat, și anume:

„Mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar, se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părţi, numită mandant.”

iar în baza legii menționate anteror, contractul de mandat se încheie de către „societățile comerciale cu administratorii sau cu directorii cu atribuții delegate” și mai stabilește că „pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract individual de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului”. Mai trebuie menționat că în cazul acestui tip de contract, la acest moment, nu se ia în calcul la pensionare, când vine vorba de vechimea în muncă.

Un nou proiect de lege introduce contractul de mandat în Codul Muncii

De curând, la nivelul Senatului, a fost depus un nou proiect legislativprin care se dorește ca acest tip de contract să fie reintrodus în Codul Muncii. Mai mult de-atât, proiectul stabilește ca cei care au fost angajați cu acest tip de contract să beneficieze de vechimea în muncă, calculată corespunzător, iar justificarea parlamentarilor spune că:

„O condiţie fundamentală pentru a face angajări în sistemul public este vechimea în muncă. Fără a avea recunoaşterea că activitatea unei director este vechime în muncă, această categorie de persoane nu va putea să fie angajată în sistemul public”, susţin iniţiatorii.

Ar putea să se schimbe legea pentru vechimea în muncă

Proiectul a fost depus recent de un grup de parlamentari în Senat, prima cameră decizională, urmând să fie analizat în comisiile de specialitate, ulterior votat și trimis către Camera Deputaților.

Cei care au depus proiectul mai spun că, în cazul unui vot pozitiv, se schimbă legea pentru vechimea în muncă pentru acești angajați, și astfel se vor elimina și discriminările din sistem:

„Măsura (pentru a contabiliza activitatea desfăşurată în baza unui contract de mandat ca vechime în muncă, sau vechime în specialitate) este necesară, deoarece în caz contrar, ar discrimina şi dezavantaja persoanele, care au fost directori timp de ani de zile în baza unui astfel de contract de mandat.

Persoanele, directorii, care lucrează în baza unui contract de mandat cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu.”, precizează iniţiatorii.

Rămâne de văzut dacă proiectul va fi aprobat în forma sa inițială, sau vor exista anumite amendamente la conținut, dar și când va fi votat de cele două camere parlamentare.

Parteneri
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Redactia.ro
Ce mesaj îi transmite Mara Bănică lui Culiță Sterp, după ce a amenințat că o dă în judecată?! „Singurul lucru pe care îl pot recomanda...”
Click.ro
TOP 5 cele mai OPERATE vedete din România! Ele au apelat la ESTETICIAN
Vocea.biz
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și avea urme de violență pe corp
Digi24
Imagini din apartamentul de lux al Gabrielei Lucuțar. Cum arată casa Reginei Întunericului / FOTO
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Florin Prunea, din nou pe terenul de fotbal, după 18 ani. Eveniment istoric pe Arena Națională! / VIDEO
Spynews
Halep spune ADIO. A devenit imposibil. Anunțul venit marți, 28 mai
Capital.ro
Prof. dr. Vlad Ciurea, despre cea mai sănătoasă carne de pește: "Acesta este cel mai bun!"
Antena 3
Ce se întâmplă cu emisiunea „Poftiți pe la noi”, după ce a fost scoasă din grila de programe de la Antena 1. Anunțul făcut de Nea Marin
Avantaje
Se dau 500 de lei de la STAT! Trebuie completată o banală hârtie
Mediaflux
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Roxana s-a afișat pentru prima dată cu burtica de gravidă în ziua în care fostul primar a fost eliberat / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan Simion: „Pot arunca o privire?”
Antena 1
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe. Slabă, brunetă și ... Nu o RECUNOȘTI! Imagini rare
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro