Se schimbă legea pentru daune RCA. La ce prețuri se vor putea face reparațiile mașinilor avariate, în curând

de: Alexandra Chivu
06 11. 2019

Într-un proiect de modificare și completare a Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) se arată schimbări în privința prețurilor pentru reparațiile mașinilor avariate.

Se schimbă legea pentru daune RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili și publica, cu ajutorul Institutului Național de Statistică, prețurile de referință la lucrările acoperite prin intermediul polițelor RCA. În proiectul de modificare și completare a Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie se arată că la efectuarea reparației, unitatea auto își poate folosi propria valoare a orei de manoperă afișată, fără a trece de prețurile de referință pe piață la data producerii riscului asigurat.

Noi prețuri pentru reparațiile mașinilor avariate, în curând

„La efectuarea reparației, unitatea reparatoare auto își poate utiliza propria valoare a orei de manoperă afișată, fără a depăși prețurile de referință pe piață la data producerii riscului asigurat. Prețurile pentru referință pe piață vor fi stabilite și publicate anual de ASF împreună cu Institutul Național de Statistică”, se arată în proiectul de act normativ.

La ce prețuri se vor putea face reparațiile mașinilor avariate, în curând

Primele prețuri de referință vor fi stabilite și publicate de ASF și Institutul Național de Statistică în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

„Primele prețuri de referință vor fi stabilite și publicate de ASF împreună cu Institutul Național de Statistică în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Valoarea orei de manoperă practicată de unitatea reparatoare auto în relația cu asigurătorul RCA, nu va depăși valoarea orei de manoperă practicată în relație cu alte persoane, inclusiv luând în considerare orice discounturi aplicate. Orice diferențe peste valoarea despăgubirii stabilită nu vor fi suportate de asigurătorul RCA”, mai este notat în document.