Harta Europei se schimbă, după ce o țară a luat decizia să renunțe, de la 1 ianuarie 2020, la denumirea veche. Cum vor fi afectați locuitorii?
De la 1 ianuarie 2020, Olanda nu mai există, iar Țările de Jos, Netherlands, va fi denumirea folosită în comunicatele oficiale. Conform agenției de presă BGNES, schimbarea îi va costa pe olandezi 200.000 de euro din bugetul statului. Noua denumire va trebui să fie folosită de la instituții publice și locale, la instituții de presă și companii private. Prin această modificare, guvernul speră ca țara să scape de eticheta ”țară a drogurilor și a prostituției”. De asemenea, autoritățile din Amsterdam vor să înlocuiască și denumirea Cartierului Roșu în De Wallen, numele istoric al zonei.
Strategia guvernului are și un impact turistic. În urmă cu câteva luni, Oficiul turistic olandez a anunțat că va înceta să promoveze Țările de Jos ca destinație turistică din cauza supraaglomerării. Conform proiecțiilor, numărul turiștilor în această țară va crește de la 19 milioane la 29 de milioane în următorul deceniu. Autoritățile doresc să se concentreze pe turismul sustenabil care nu se va rezuma numai la Amsterdam, ci se va răspândi și în alte orașe ale țării.
În realitate, Olanda este o regiune a Țărilor de Jos, dar a rămas în obicei de a se folosi atât prima denumire, cât și cealaltă pentru a face trimitere la această țară din nordul Europei. Orașele emblematice ale țării sunt Amsterdam, Rotterdam și Haga. Înainte de formalizarea deciziei, trebuie rezolvate unele detalii, cum ar fi site-ul oficial al Oficiului turistic național, care se numește holland.com.