Se schimbă harta Europei! Care sunt cele 6 țări care vor adera la Uniunea Europeană

Se schimbă harta Europei! Care sunt cele 6 țări care vor adera la Uniunea Europeană
Se schimbă harta Europei! Care sunt cele 6 țări care vor adera la Uniunea Europeană

Charles Michel, Președintele Consiliului European, s-a întâlnit duminică la Bruxelles cu liderii a șase țări din Balcanii de Vest, care candidează la aderarea UE, pentru o ”discuție sinceră”.

Se schimbă harta Europei!

Potrivit AFP, discuțiile au avut loc în cursul unui dineu destinat să pregătească summitul de la Zagreb, din luna mai. „Sper într-o discuţie sinceră, intensă şi deschisă”, a anunţat acesta înainte de a-şi primi invitaţii.

De asemenea, la această reuniune au mai participat și Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei Josep Borrell, de asemenea și premierul croat Andrej Plenkovic, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

„Vom vedea cum să aprofundăm parteneriatul nostru cu aceste ţări, să le consolidăm perspectivele europene şi să semnalăm reformele pe care trebuie să le efectueze”, a precizat Charles Michel.

Charles Michel, președintele Consiliului European
Charles Michel, președintele Consiliului European

Care sunt cele 6 țări care vor adera la Uniunea Europeană

Un responsabil european a declarat: „Este vorba despre angajarea unui dialog politic la cel mai înalt nivel cu Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru şi Bosnia şi de a înţelege aşteptările lor înainte de a lansa pregătirile pentru summitul de la Zagreb” din 17 mai.

Aceste întrevederi vor duce la o procedură de aderare mai strictă, după cum a solicitat Franța. De asemenea, Comisia Europeană a prezentat și o propunere în acest sens, dar aceasta va necesita să fie mai întâi discutată, iar apoi aprobată în unanimitate de către statele membre.

„Am avut toţi dificultăţi pentru a ateriza în această seară la Bruxelles (din cauza furtunii) şi este un fel de avertisment că pentru noi aterizarea (în UE) nu va fi uşoară”, a fost  comentariul premierului Albaniei, Edi Rama.

Se speră ca această nouă procedură să fie aprobată de stelele membre pentru summitul de la Zagreb, iar ca acordul să permită deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania. În 2012, respectiv 2016,  ele au început deja cu Muntenegru şi cu Serbia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI