Se schimbă banii în România. Anunțul oficial, când trecem la moneda euro
Suntem deja în 2022, iar România nu este încă membră a zonei euro. Leul nu a aderat încă la mecanismul ratei de schimb, targetul inițial fiind pentru 2024. Cu toate astea, spun analiștii, România a avut șansa în ultimii, cel puțin trei ani, să facă acest pas spre adoptarea monedei unice europene. Noul Ministrul al Finanțelor, Adrian Câciu, a făcut zilele acestea noi predicții legate de momentul în care statul român va intra în zona euro.
România și-a devansat targetul pentru zona euro
Ținta actuală a României de a adera la zona euro, în 2024, la moneda unică, este ambițioasă în acest moment, întrucât are de corectat dezechilibre economice mari, spunea Florin Cîțu pe vremea când era ministrul Finanțelor. România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar în toți acești ani și-a amânat de mai multe ori planurile de adoptare a monedei euro, deoarece se străduiește să îndeplinească obiectivele UE pentru ca economia și instituțiile sale să ajungă la nivelul celor din țările mai bogate.
Florin Cîțu estima că deficitul bugetar consolidat va reveni sub plafonul de 3% stabilit de UE în 2022. Tot atunci declara că în aest contxt și cu măsuri adecvate, România ar putea să își pregătească economia pentru a adera la mecanismul de schimb ERM-2, precursorul aderării la zona euro în 2024.
În ultimii 14 ani, de când a devenit parte a UE, România a trecut de la o etapă la alta a procesului de aderare, schițând planuri și stabilind numeroase termene pentru aderarea la zona euro. Țara a rămas în urmă în ceea ce privește disponibilitatea de a adopta moneda unică, spun analiștii occidentali preluați de agenția Reuters.
România a stabilit anterior anul 2024 ca termen limită pentru aderarea la zona euro, dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici. Noul Ministrul al Finanțelor, Adrian Câciu, a făcut zilele acestea noi predicții legate de momentul în care statul român va intra în zona euro.
„Anul 2029 este o țintă viabilă”
Deși cu multe probleme și termene sărite, România poate să se pregătească de zona euro, dar nu în 2024, așa cum preciza Florin Cîțu în urmă cu mai bine de doi ani. Noile predicții date de Ministrul al Finanțelor, Adrian Câciu, dau ca dată certă anul 2029. Din punctul de vedere al oficialului 2029 este mult mai aproape de realitate, decât ceea ce s-a tot vehiculat până acum, acesta declarând:
„Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o țintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergență pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită față de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc.
Cea mai importantă este convergența reală despre care foarte puțină lume vorbește. Convergența reală este cea care îți dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca țară versus alte țări într-o piață unică europeană, cu o monedă unică.”, declară Adrian Câciu.
Evoluția economiei din ultima perioadă, deși pe fondul pandemiei și a crizei energetice la nivel euopean, rămâne un factor important pentru România, mai ales în acest context, dar și în contextul în care statul român dorește aderarea și la Spațiul Schengen.