Se poate trece deja granița în Turcia doar cu buletinul? Situația cu care s-au confruntat mulți români la vamă

de: Ștefan R. Apostol
03 06. 2024

De luna trecută, conform unei decizii semnate de președintele Erdogan, turiștii români vor putea intra pe teritoriul Turciei fără pașaport, doar cu buletinul. Numai că, pe forumurile turiștilor, au apărut noi informații despre cum se poate trece deja granița în Turcia doar cu buletinul, dar și despre situația cu care s-au confruntat mulți români la vamă.

Se poate trece deja granița în Turcia doar cu buletinul?

Potrivit deciziei publicate pe 21 mai a.c. în Monitorul Oficial și semnate de președintele AKP și președintele Recep Tayyip Erdogan, cetățenii români vor beneficia de scutire de vize pentru călătoriile turistice și de permise de tranzit în Turcia.

Condiția primordială este o durată maximă de ședere de 90 de zile din 180 de zile, iar cetățenii turci care au pașapoarte obișnuite vor trebui să obțină o viză adecvată pentru a călători în România.

Conform aceleiași decizii, titularii de pașapoarte speciale, de serviciu și diplomatice vor fi scutiți de viză pentru călătorii turistice pentru o perioadă de până la 90 de zile. Cu alte cuvinte, în această perioadă românii pot merge în vacanţă doar cu buletinul în Turcia.

Situația cu care s-au confruntat mulți români la vamă

Numai că, pe forumurile turiștilor români de pe Facebook au apărut noi nformații care par a contrazice această decizie oficială a președintelui Erdogan.

Unii turiști români, care știau deja despre această hotărâre, au decis să testeze și s-au trezit că vameșii turci nici nu au vrut să audă de de buletine, unii români spunând că nu au putut trece vama fără a avea aceste documente asupra lor.

„Bună ziua. Tocmai am trecut vama în Turcia. Recomand să aveți și pașapăartele.

Vameșul turc nici nu a vrut să audă de buletine. Nici nu s-a uitat la ele. A cerut direct pașaportul.”, scrie un utilizator de pe un astfel de forum.

Un alt turist român avea să confirme aceeași situație, spunând că la vamă i s-au cerut pașapoartele, și nicidecum buletinele, iar în acest caz nu vorbim de trecerea vămii cu mașina, ci de un zbor cu avionul.

Măsura nu se aplică călătoriior în scop comercial

Deși, conform deciziei oficiale, turiștii pot intra pe teritoriul Turciei doar în baza buletinelor, există situații în care li s-au cerut pașapoartele. Cu toate astea, agențiile de turism din România precizează că măsura nu se aplică călătoriilor în scop comercial.

Astfel că, dacă vorbim de șoferii care intră pe teritoriul turc în scop comercial vor fi obligați să prezinte o viză de comerț și să prezinte la vamă pașaportul. Pe de altă parte, se mai arată în informările agențiilor de turism:

„Cetățenii români care vor intra pe teritoriul turc în scop turistic vor trebui să prezinte la punctele de frontieră turce toată documentația specifică unei vize turistice (bilet de călătorie dus-întors și dovada cazării În Republica Turcia), nefiind însă necesară prezentarea pașaportului românesc.”

Așadar, recomandarea este să aveți la voi atât buletinul, cât și pașaportul, având în vedere situațiile reclamate de turiștii români ajunși în aceste zile pe teritoriul Turciei.