Se măresc pensiile în România. Cine sunt cetățenii care vor primi cu 30% mai mulți bani pe lună din 2024

de: Stan Nicu
20 09. 2023

Se măresc pensiile în România. Cine sunt cetățenii care vor primi cu 30% mai mulți bani pe lună din 2024. Premierul Marcel Ciolacu a venit cu precizări suplimentare despre creşterea pensiilor după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a vorbit despre asta.

Cresc pensiile în România. Cine va avea creșteri de 30%

Şeful Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a confirmat majorarea pensiilor în România de la 1 ianuarie 2024, anunțând că unii dintre români vor avea pensii chiar şi cu 30% mai mari.

Mai înainte de asta, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă o creștere medie de 14%.

”În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Citește și. Marcel Colacu a spus cine va lua mai mulți bani

De când se măresc pensiile

Marcel Boloş anunța că banii mai mulți vor ajunge la pensionari începând cu 1 ianuarie 2024. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a informat că majorările se vor face diferențiat, astfel că unii dintre pensionari vor primi pensii mai mari cu până la 30%.

„Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13,5%.

Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că majorarea standard care se va aplica tuturor pensionarilor din 1 ianuarie 2024 va corespunde conform ratei inflației din anul trecut. Pornind de la acest procentaj de majorare legală, românii cu pensii mai mici vor putea primi și majorări cu 30% ale pensiilor.

Cine ar putea primi pensii mai mari cu 30%

Românii care vor primi pensii mai mari cu 30% de la 1 ianuarie sunt: pensionarii cu pensia minimă și cei cu pensii foarte mici. Varianta 1 de creștere a pensiilor: indexarea cu rata inflaţiei în martie, așa cum a recomandat Banca Mondială.

Citește și: Cea spus Marcel Boloș despre voucherele de vacanță

Varianta a 2-a de creștere a pensiilor ar fi în urma recalculării celor cinci milioane de pensii după o nouă formulă din Legea Pensiilor.

Pe de altă parte, cei care vor să știe când se vor păensiona pot intra pe site-ul Casei de Pensii, unde trebuie să completați data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.