Se întâmplă de azi: SUA, lovitură devastatoare în România. Angajații au rămas fără loc de muncă

Se întâmplă de azi: SUA, lovitură devastatoare în România. Angajații au rămas fără loc de muncă

Compania americană JLG Manufacturing Central Europe, care este controlată de grupul Oshklosh urmează să închidă fabrica din România, de la Mediaș, iar planul avizat acum este ca retragerea să fie efectuată în cel mult un an, până la sfârșitul lui iunie 2021, susțin date analizate de Profit.ro.

Sua, lovitură devastatoare în România

Această decizie este una care poate părea surprinzătoare în ce privește afacerilor, care în anul 2018, ultimul an raportat, au depășit la Mediaș 104,5 lei, cu un profit net de peste 11 milioane lei. Astfel, americanii au la Mediaș peste 570 de angajați, fabrica fiind unul dintre principalii angajatori din Mediaș.

Această unitate produce componente pentru stivuitoare, platforme și nacele pentru acces și lucru la înălțime. Această fabrică se află sub controlul companiei americane de aproape 10 ani.

În prezent însă, nu mai intră în planul americanilor, care își optimizează operațiunile după investiții efectuate recent într-o nouă instalație de producție în Marea Britanie și un centru de servicii de ultimă generație Stockholm, Suedia.

Se întâmplă de azi: SUA, lovitură devastatoare în România. Angajații au rămas fără loc de muncă

Angajații au rămas fără loc de muncă

Producția de la Mediaș urmează a fi redistribuită în alte facilități JLG. În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat că Departamentul pentru Apărare de la Washington a atribuit companiei Oshkosh Defense LLC, parte a Oskosh Corporation, un contract de livrări externe de vehicule militare tatctice de dimensiuni medii, ce urmează să fie fabricate la facilitatea din Wisconsin a companiei, iar data estimată de finalizare a comenzii este de august 2021. Contractul este în valoare de 320 milioane de dolari, iar clienții sunt forțele armate din Argentina, Djibouti, Irak, Liban și România.

În luna martie a anului trecut, Guvernul anunța că în iunie 2019, mai multe companii printre care și Oshkosh Defense își vor trimite reprezentanți la București pentru a prospecta oportunități locale de afaceri, ”ca urmare a prezentării de către premierul român a oportunităților pe care țara noastră le oferă într-o serie de domenii, cum ar fi: sănătate, energie, cercetare și inovare, tehnologia informației, și comunicații”.

Acest anunț a fost făcut în timpul vizitei în SUA a premierului Viorica Dăncilă. În anul 2015, Oshkosh Defense a fost desemnată de Pentagon ca producător al succesorului celebrului Humvee, vehicul multifuncțional al armatei americane, iar valoarea estimată a contractului este de 6,7 miliarde de dolari.

Oshkosh Corporation, compania-mamă a Oshkosh defense a fost fondată în 1017 și deține 29 de facilități de producție în mai multe țări ale lumii, în care lucrează circa 16.000 de angajați. Grupul are venituri anuale de peste 7 miliarde de dolari și profit operațional de peste 650 milioane de dolari. Oshkosh Corporation este listată de Nasdaq și printre cei mai importanți acționari se numătă și giganții de asset management Vanguard Corp., Blackrock Inc. și State Street Corp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI